Столична община бори бедствията с дрон

13:33, 14 дек 15 25 794 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дрон вече търси проблемните места по време на пожар, наводнения или други опустошителни природни стихии на територията на Столичната община. С това се похвали шефът на Дирекцията по сигурността Красимир Димитров пред постоянната ресорна комисия, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Днес членовете на комисията бяха запознати с функциите на центъра за видеонаблюдение, както и с работата на звеното по сигурността в общината.

"Столичното аварийно-спасително звено спаси 13 човека в Мизия. Тогава видяхме как работи дрона, защото една от телевизиите го ползваше. Сега вече и общината има такъв. Той струва 3800 лева, а е спасил стотици човешки животи", обясни пред колегите си Димитров.

Той допълни, че дронът се използва при всички бедствени ситуации, както и при съмнения за такива. Чрез него общината е предотвратила десетки наводнения и пожари. Димитров каза още, че столичното звено за аварийно-спасителни дейности е най-добре оборудваното в цялата страна.

"Имаме план при терористични действия на територията на общината, както и план, ако голям бежански поток влезе в столицата", посочи Димитров.

Той се похвали и със система, която чрез специални сензори подава информация къде се покачва нивото на дадена река и какъв ще е разливът ѝ при интензивни валежи.

"По този начин можем мигновено да реагираме. Ние не чакаме БАН да ни каже колко ще са валежите, за да проследим коя река може да прелее", заяви шефът по сигурността.

Той подчерта, че Столична община разчита и на доброволците, които са над 80 души, и са готови да се включат във всяка акция. Димитров обясни, че всички те са минали през специални обучения. Той каза още, че в момента дирекцията работи върху реализирането на денонощно видеонаблюдение на Южната дъга на околовръстния път.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама