Разкриха хиляди антични артефакти на ГКПП Дунав мост Русе- Гюргево

13:35, 14 дек 15 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Служители от отдел „Борба с наркотрафика" на Митница Русе предотвратиха крупен опит за изнасяне от страната на съкровище от хиляди предмети, антични монети и фигури с културно- историческа стойност. Пратката е пътувала от България за Англия като непридружаван багаж в бус със силистренска регистрация.  В неделя сутринта излизащото от страната превозно средство е селектирано за проверка по метода „Анализ на риска", съобщават от Агенция "Митници". 

Шофьорът посочил, че освен личен багаж на пътниците, в буса са натоварени и 4 кашона, които непознат мъж помолил да се предадат на получател в Лондон. В единия от пакетите имало антикварно ковчеже с метален обков,  пълно със стотици найлонови пликчета, всяко със старинна монета, фигурка, фрагменти от земеделски сечива и др.

Подобни артефакти са намерени и в единия от другите кашони. Някои от пликчетата съдържат хартиени етикети с надпис на български език и обявена цена в английски паунди. Сред поставените от изпращача етикети има такива, на които е вписана сума от няколкостотин паунда. Една от най-високите обявени стойности например е за сребърна глава с посочена цена 1750 британски лири.

Задържаната пратка съдържа и множество предмети от бита, накити от неустановен метал и глинени фигурки и съдове с вид на артефакти.  Намерени са и две кутийки със заготовки за изработване на калъпи за фигурки и реплики на монети.

За случая веднага е уведомен разследващ митнически инспектор от Митница Русе.  Първоначалната информация е докладвана и на дежурен прокурор от Окръжна прокуратура.  По негово разпореждане е образувано предварително производство по чл. 278 от НК за трафик на културно- исторически ценности.

Разследването е възложено по компетентност на Областната дирекция на МВР в Русе. На място е повикан археолог от Регионалния исторически музей и е назначена експертиза. По първоначалната оценка на археолога, работата по проучване и оценка на огромната колекция ще отнеме месеци, съобщават още от Агенция "Митници".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама