Част от Голямата базилика в Пловдив става подземен музей (снимки)

13:55, 14 дек 15 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдив има шанс да се сдобие с подземен музей. Това ще стане възможно след пълното разкриване на Голямата базилика до края на 2018 година и включването й в група от обекти, свързани в рамките на подземния музей. Обмисля се топла връзка на обекта с Античния Форум, Одеона и Малката Базилика.

4,5 млн. лева ще задели Община Пловдив до края на 2018 година за участие в грандиозния проект, съобщи кметът Иван Тотев. 5 млн. пък ще отпуснат от Фондация "Америка за България".

Допълнително от Общината се ангажират да модернизират пространството около обекта, а именно – зоните около Понеделник пазара, ДКЦ 1 и подстъпа за Стария град. Планирано е премахване паркинга пред поликлиниката, отваряне на улицата на изток и поставяне на спирка на градския транспорт.

"С цялото си сърце Община Пловдив застава зад разкриването на всички културни пластове на Голямата базилика", категоричен бе Тотев и припомни, че голямата мечта на администрацията му е обектът да мине под крилото на ЮНЕСКО. 

Той бе категоричен, че шансът да стартира подобен голям проект е уникален за Града под тепетата.

"Пловдив е благословен с културното си наследство. За нас е привилегия да допринесем за реставрацията и представянето му пред света", заяви и Линко Линков от Фондация "Америка за България". По думите му от фондацията са реализирали проекта за Малката базилика спонтанно, но що се отнася до Голямата, то то е била напълно осъзнато и рационално.

Голямата епископска базилика трябва да бъде готов до есента на 2018 година. Разкопките ще продължат през пролетта на 2016 година, ще се работи за спазване на желания срок "на всяка цена". По този повод от Фондацията разказаха, че ще приемат всякаква помощ от пловдивчани, решили да станат част от осъществяването на големия проект като доброволци на обекта.

Голямата базилика е разкрита през 1982-84 г. при строежа на пътния възел на бул. "Княгиня Мария-Луиза" до Централна поща. Тя е трикорабна, с два реда колони и има два пласта мозайки с обща площ 1400 кв. м. Базиликата е била огромна сграда, построена в първата половина на V век. Мозайките впечатляват с повече от 70 медальона на птици, изработени изключително прецизно.

Припомняме, че уникалният арехологически паметник бе занемарен през последните години. По времето на кмета Иван Чомаков имотът бе продаден и за да се осъществи сега проектът по ревитализация, Община Пловдив откупи 1500 кв. м за 500 000 лева от собствениците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама