Съюзът на съдиите в България обвини ВСС в погазване на съдебната независимост

14:02, 14 дек 15 25 430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Висшият съдебен съвет (ВСС) погазва независимостта и поставя на риск авторитета на съда. Това се казва в писмо на Съюза на съдиите в България (СББ) до ВСС с копие до Инспектората и Етичната комисия на ВСС. То е по повод назначената от ВСС проверка на съдии и председателите на три съдилища заради делата от частен характер, заведени от Румяна Ченалова срещу двама членове на Съвета - Галя Георгиева и Димитър Узунов, за които ВСС не е бил „своевременно уведомен“.

„Горепосоченият „упрек“ на ВСС към председателите на съдилищата и съответните съдии, които са докладчици по делата, не само че не почива на буквата и духа на закона, но и вменява на съда като дължимо едно незаконосъобразно поведение, коренно противоречащо на принципите за независимост и безпристрастност“, посочва СББ в писмото си. 

СББ пояснява, че нито една разпоредба от действащото законодателство в Република България не задължава председателите на съдилища или съответните съдии-докладчици по делата да уведомяват някои от страните по делото или други държавни органи и служители за подадената тъжба или образуваното наказателно дело от частен характер преди насрочването му в открито съдебно заседание. 

Според писмото на СББ няма и законово основание за уведомяване на ВСС за подобни дела, тъй като той не е страна по тях. „Нещо повече, „уведомяването“ на държавни органи, длъжностни лица или частноправни субекти преди насрочване на делото в открито съдебно заседание е недопустимо поведение от страна на председателите на съдилищата и съдиите-докладчици по тези дела, с което те биха превишили делегираните им от закона правомощия, нарушавайки служебните си задължения“, посочва Съюзът. 

СББ стига до извода, че искането за проверка на действията на съдиите няма правно основание, а се базира на длъжностните качества на лицата, срещу които са заведени гражданските дела. „Едно такова поведение (за незабавно и предварително уведомяване на ВСС за образуваните дела), каквото очевидно е преценено като законосъобразно от ВСС, пряко се конфронтира с основните принципи в наказателния процес“, посочва в писмото си СББ. 

„Затова неизбежно възниква въпросът дали именно ВСС не нарушава независимостта на съдебната власт (която по закон е длъжен да отстоява) чрез извършване на проверка на съдиите в съответните съдилища, като им вменява дължимо поведение, което остро противоречи на процесуалните закони и на Конституцията на Република България“, пише СББ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама