Отношенията Анкара - Москва не бива да страдат заради "пилотска грешка", смята Ердоган

14:10, 14 дек 15 / Свят 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Отношенията между Москва и Анкара не бива да страдат "заради грешки на пилоти, нечули предупрежденията".Това казал пред журналисти турският президент Реджеп Ердоган на борда на самолета, връщащ се от столицата на Туркменистан, съобщава "Хюриет". "Не сме привърженици на конфликта. Искаме да продължим нашето стратегическо партньорство, и желаем нашите отношения с Русия да бъдат същите, както и преди. Ние си сътрудничихме успешно в последните 10-11 години и искаме това да продължи", подчертал Ердоган.

 „Бих желал да поправим всичко най-скоро”, добавил Ердоган, допълвайки, че страните трябва да преодолеят проблема с дипломатически средства и да покажат намерение за възстановяване на връзките.

На 24 ноември турски изтребители Ф-16 свалиха руски бомбардировач Су-24, който наруши въздушното пространство на южната ни съседка, което доведе от изостряне на отношенията между двете страни. Стигна се до налагане на редица икономически санкции от двете страни.

В същото време днес стана ясно, че Моска категорично отменя заплануваната за утре (15 декември) в Санкт Петербург среща, на която трябваше руският президент Владимир Путин и колегата му Реджеп Ердоган да разговарят. „Такава среща не е планирана и няма да се състои“, заяви говорителят на Кремъл Димитрий Песков.За провеждане на руско-турски Съвет за сътрудничество на високо равнище в Русия на 15 декември президентите на двете страни се бяха споразумели за срещата на върха на страните от Г-20, която се проведе в Анталия в средата на ноември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама