ДБГ остава във властта

14:20, 14 дек 15 / Политика 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Приетите конституционни промени са правилна стъпка. Искаме дълбока реформа. Ние бяхме единствените, които се противопоставихме на историческия компромис. Настояваме следващия правосъден министър да се ангажира с конкретни промени в срокове, да се ангажира с достатъчна парламентарна подкрепа и да я изяви ясно. Готови сме да участваме активно в обсъждането на кандидатурите за правосъден министър.

Това каза вицепремиерът и председател на ДБГ Меглена Кунева по време на извънреден брифинг, като по този начин обяви гласно, че се разграничава от действията на коалиционния си партньор ДСБ и остава в управлението на държавата. Тя каза още, че партията разглежда участието на Реформаторския блок (РБ) като гаранция в институциите.

"Ще предложим декларация, която правителството да подпише, и в която сме предложили някои акценти, над които трябва да се постигнат резултати в следващите шест месеца", каза тя.

Акцентите, които ДБГ е откроило са антикорупционно законодателство, реформи в образованието, реформите в здравеопазването и ускоряване на работата по електронното управление.

"Ще предложим на групата на Реформаторския блок да се присъедини към декларацията", посочи Кунева.

"Ако искаш да си в опозиция трябва да си в опозиция, без нюанси", коментира Кунева по повод това, че здравният министър Петър Москов реши да остане на поста си, въпреки решението на ДСБ да оттегли доверието си от властта.

Меглена Кунева коментира и протестите, които бяха предизвикани от гласуването на промените в конституцията и оставката на Христо Иванов. Тя заяви, че всеки има право да протестира и подчерта, че от ДБГ никога не са подкрепяли промените в съдебната реформа, които предложи АБВ. На въпрос как ще коментира това, че и съдиите изразиха несъгласието си с гласуваните промени в конституцията, излизайки пред Съдебната палата, Кунева заяви, че „да протестираш и да си едновременно в управлението е върховен шедьовър и лицемерие“.

"Не смятам, че след резултатите от местните избори има основание да се счита, че мнозинството не се подкрепя от повечето избиратели", каза още Кунева.

Очаква се утре Реформаторския блок да проведе среща, на която ще стане ясно дали формацията ще продължи да бъде единна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама