Осми сме в ЕС по храни със защитени географски наименования

14:39, 14 дек 15 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Страната ни е на 8-о място в Европейския съюз (ЕС) по храни със защитени географски наименования, обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на среща с български производители, които представиха продукти и вина от този тип, предаде репортер на София Topnovini.bg.

По нейните думи пред България стоят страни като Италия и Франция, които са с много по-големи традиции в това производство. Танева отбеляза, че това е гаранция за традиционно качество, каквото страната ни представя през годините.

74 са хранителните продукти със защитени географски наименования у нас, като 54 от тях са вина. От общия брой 7 са регистрирани със защитено географско указание. На първо място се нарежда „Горнооряховският суджук“, а след него е „Розовото масло“, каза още земеделският министър. Тя допълни, че след тях се нареждат храни с традиционен и специфичен характер като „Филе Елена“ и „Кайсерован врат Тракия“. Още две храни са в процедура по регистрация – едната е познатата говежда пастърма.

"Ако в началото, когато българските производители са стартирали процедурите са минавали 3 години до включването им в Европейския регистър, сега вече за последните вписвания е минала една година”, каза Танева.

Според нея България има голям потенциал в регистъра с достатъчно много храни, които са традиционни. Това ще позволи на производителите им да участват в различни промоционални програми, така че да разширят пазарния си дял.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама