Осми сме в ЕС по храни със защитени географски наименования
14:39, 14 дек 15
25
401
Шрифт:
По нейните думи пред България стоят страни като Италия и Франция, които са с много по-големи традиции в това производство. Танева отбеляза, че това е гаранция за традиционно качество, каквото страната ни представя през годините.
74 са хранителните продукти със защитени географски наименования у нас, като 54 от тях са вина. От общия брой 7 са регистрирани със защитено географско указание. На първо място се нарежда „Горнооряховският суджук“, а след него е „Розовото масло“, каза още земеделският министър. Тя допълни, че след тях се нареждат храни с традиционен и специфичен характер като „Филе Елена“ и „Кайсерован врат Тракия“. Още две храни са в процедура по регистрация – едната е познатата говежда пастърма.
"Ако в началото, когато българските производители са стартирали процедурите са минавали 3 години до включването им в Европейския регистър, сега вече за последните вписвания е минала една година”, каза Танева.
Според нея България има голям потенциал в регистъра с достатъчно много храни, които са традиционни. Това ще позволи на производителите им да участват в различни промоционални програми, така че да разширят пазарния си дял.
Добави коментар