Обвиниха македонец за измама при продажба на жилище в Пловдив

14:41, 14 дек 15 25 219 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Районната прокуратура в Пловдив внесе обвинителен акт срещу 53-годишен македонец с инициали Ильо Н., постоянно пребиваващ в България, за измама с цел имотна облага.

Ильо е предаден на съд за това, че в периода от 9 февруари 2007 г. до 18 юни 2011 година в Бургас, на остров Миконос, Гърция и в Пловдив, при условията на продължавано престъпление е заблудил Снежана Г. и майка й Величка Г., че ще уреди закупуване на жилище и с това им причинил имотна вреда в големи размери – общо 98 851 лева.

Снежана Г. живеела постоянно в Гърция и решила да закупи апартамент на племенницата си в Пловдив. Чрез свой познат се запознала с обвиняемия, който заявил, че се занимава с посредничество при покупко-продажба на недвижими имоти, макар че това не отговаряло на истината. Снежана обяснила какъв апартамент търси, което споделила с майка Величка Г. от Бургас.

Ильо Н. поискал между тях да бъде сключено споразумение и да получи капаро за бъдещата сделка. Двете се съгласили. Те започнали да изпращат пари на различни вноски и сметки, посочени от него. По-късно обвиняемия информирал Снежана, че сключил и предварителен договор с фирма – строител за изграждане на апартамента. През декември 2007 г. Снежана се върнала от Гърция в България и поискала да види как върви строежа. Обвиняемият я отвел до изкоп в жилищен квартали в Пловдив, като посочил, че предстои да бъдат положени основите на бъдещата сграда. Майката и дъщерята продължили да изпращат пари на вноски за жилището. През април 2010 г. Ильо Н. заявил, че имало проблеми при издаването на Акт 16, заради което непознато лице, представило се за управител на фирмата-строител, се обадило на свидетелките и заявило, че ще получат обезщетение за внесените суми. Обвиняемият уверявал майката и дъщерята, че щял да върне дадените му пари за непостроеното жилище, което не се случило.

 

По делото е установено, че управителят на посочената фирма-строител не познавал обвиняемия, нито двете свидетелки и не е подписвал предварителен договор за строеж на апартамент, не е давал заповед за обезщетение и удостоверение за платени вноски. 

Разследването е установили, че двете пострадали жени направили общо 27 парични превода с различни суми - от 300 лева до 41 500 лева. Причинената имотна вреда за Снежана Г. е в размер на 70 124 лева, а за Величка Г. – 28 727 лева или общо в размер на 98 851 лева. Парите били изпращани от гр. Бургас и остров Миконос, Гърция, или предавани в Пловдив.

Разпитан в хода на досъдебното производство обв. Ильо Н. се е признал за виновен. Предстои Районен съд-Пловдив, да насрочи първо съдебно заседание.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама