Приходите от винетки ще са единствените пари за поддръжка на пътищата

14:51, 14 дек 15 / Политика 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Закупуването на винетка дава права и възможности да се ползва услугата да се пътува. Тя не е задължителна, тя е избор. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на представянето на новите винетни стикери за 2016 година, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Тя бе категорична, че оттук нататък трябва да се спазва принципът за поетапна актуализация на цената на винетките. Уточни още, че волята и желанието на министерството е да продължат инвестициите за развитие и поддържане на пътната мрежа.

"Плановете ни за инвестиции и ново строителство продължават. От 2009 година насам над 3 млрд. лева са вложени в магистрали и рехабилитация на пътища. Европа не дава пари за поддържане, а за ново строителство. Именно с актуализираната цена, колкото повече приходи събере АПИ, толкова повече средства ще бъдат отделени за третокласните пътища, които са над 12 000 км", обясни Павлова.

Като приоритети за 2016 година министърът очерта довършването на Западната дъга на "Околовръстно шосе" в София, изграждането на магистрала „Хемус“, участъците от пътищата София-Калотина, Русе-Велико Търново и София-Видин. Според нея, това са огромни инвестиции за над 1 млрд. лева.

Павлова коментира поскъпването на винетката, като уточни, че правителството е взело решение да не увеличи цената до реалната, която е 150 лева. Причината за това е социалната поносимост.

Тя допълни, че бюджетът на АПИ е базирана на приходите от миналата година, които са 220 млн. лева. Павлова уточни, че за момента ще разчитат само на приходите от винетки за поддържане на пътищата.

Председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров добави от своя страна, че към момента приходите от винетки за 2015 г. са над 225 млн. лв., като има нарастване спрямо 2014 г.

"Утре влизат в продажба новите винетки. Очакваме до края на годината голямо търсене основно на седмични и месечни стикери. Новите винетки важат от началото на 2016 г. Ползвали сме архитектурни и исторически паметници на заден фон на винетките, като паметника Шипка, Рилския манастир", посочи инж. Лазаров.

Той допълни, че има няколко нови защити, които са въведени с идеята да се пресече фалшификацията. По думите му през тази годна няма сигнал за засечена фалшифицирана винетка.

Лазаров обяви, че необходимите средства за поддържането и възстановяването на пътната мрежа не са достатъчни и повече от 8 години винетките са с непроменена цена, а това генерира недофинансиране на пътния сектор.

"Ако разделите пътната ни мрежа на 10 години, всяка година трябва да регенерираме около 2000 км пътна мрежа, за да бъде като в европейските страни. Най-евтиният вариант е превантивният ремонт. Трябва да отделяме около 720 млн. лева за 2000 км на година. Направено е доста с малкото средства, които имаме в наличност. По отношение на приходите, само към тази година има 12,5 млн. лева, които не получаваме реално, а подпомагаме социално слабите с безплатни годишни винетни стикери", добави Лазаров. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама