Плевнелиев очаква европейска интеграция на всички страни от Балканите

15:19, 14 дек 15 / Политика 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейският проект не би бил завършен преди всички страни от Западните Балкани да заемат своето място в европейското семейство.Това каза президентът Росен Плевнелиев на съвместната пресконференция с президента на Гърция Прокопис Павлопулос, който е на двудневно държавно посещение у нас, след срещата им на "четири очи" и пленарните разговори на официалните делегации, съобщава БТА.

Президентът Плевнелиев заяви, че европейската интеграция на страните от региона няма алтернатива и допълни, че тя е двигателят на положителната промяна, която се наблюдава през последните години в региона. Той допълни, че единствено заедно и зачитайки принципите на добросъседство и неманипулиране на историята ще се справим със съвременните предизвикателства и ще изградим тези Балкани, за които мечтаем - мирни и проспериращи.

Президентът Прокопис Павлопулос заяви, че Гърция е за европейската перспектива на Западните Балкани и допълни, че страни, които искат да станат партньори в ЕС трябва да уважават институционните дадености и най-вече историята.

"Не можем да живеем заедно в рамките на ЕС при условия на фалшификация на историята", каза Павлопулос.

Той посочи още, че Гърция е и за европейското бъдеще на Турция, ако тя желае и се стреми към това и ако уважава европейските дадености на политическо и икономическо ниво, както уважава международното право, което засяга откритите въпроси. По думите му това са открити въпроси, които Гърция няма с Турция, а Турция има с тях, какъвто е Кипърския въпрос. Гръцкият президент каза още, че в цялата процедура на присъединяване Турция трябва да уважи европейското право и човешките права.

Двустранните отношения и търговско-икономически връзки между България и Гърция, свързаността в региона, сътрудничеството в енергетиката, безпрецедентният миграционен натиск са други теми, които са обсъдили президентите Плевнелиев и Павлопулос.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама