Велико Търново ще си сътрудничи с древната столица на Виетнам Хюе

15:45, 14 дек 15 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Старата българска столица Велико Търново ще си сътрудничи с древната столица на Виетнам Хюе, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Началото на партньорството бе поставено след визита на делегация от чуждестранната държава в старопрестолния град.

Гостите от Виетнам бяха приети от заместник-кмета Снежана Данева-Иванова, а по време на срещата бе очертан пътят на бъдещото партньорство. Ръководител на делегацията бе заместник-председателят на Асоциацията на виетнамските дружества за приятелство с България Ву Хунг.

В гостуващата представителна група бяха включени също ректорът на частния строителен университет в Ханой Нгуен Ван Хунг и директорката на изградената с български средства детска градина, която се намира в същия град.

Присъстваха също представители на администрацията на провинция Хюе и на Асоциацията на виетнамските дружества за приятелство с България.

Велико Търново и град Хюе имат много допирни точки – имат богато културно-историческо и архитектурно наследство, утвърдили са се като университетски и образователни средища и като центрове на туризма. Заместник-кметът на старата българска столица Снежана Данева-Иванова и Ву Хунг изразиха общо мнение, че с толкова много прилики двата града могат да бъдат много успешни партньори. За целта ще бъдат установени работни контакти между администрациите.

Впоследствие ще бъдат избрани две детски градини от Велико Търново и Хюе, които да си сътрудничат под различни форми. На тази база могат да се създадат двустранни контакти между бизнеса, образованието, туристическия бранш.

Партньорството може да бъде успешно и в сферата на културата, а различни състави от двата града да си гостуват на разменни начала за участие във фестивали и концерти, бе общото мнение на присъстващите на срещата.

Старата столица на Виетнам Хюе е един от големите туристически центрове. Годишно посетителите са над 3 милиона, от които 1 милион са чужденци.

Градът е атрактивен за гости от много европейски държави. В Ханой функционира детска градина, изградена с български средства. В нея се обучават 600 деца, а група от 35 от тях учат за особеностите на българската култура, история и бит.

В края на срещата бяха разменени подаръци – сувенири и рекламни материали. Гостите от Виетнам споделиха, че са впечатлени от историята на Велико Търново, многобройните паметници на културата и отличителната архитектура.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама