Инциденти с кораби в Егейско и Черно море подсилиха напрежението между Турция и Русия

15:58, 14 дек 15 / Свят 25 241 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Руски ракетен крайцер и плавателен съд на бреговата охрана се намесиха, след като търговски кораб под турски флаг е препречил пътя на руски конвой, транспортиращ две платформи за сондиране до нова локация в териториални води на Русия, съобщават местни медии. Решението за промяната на посоката им по-близо до Крим е във връзка с усложнените отношения между Русия и Турция, се посочва в съобщение на руската държавна компания Черноморнефтгаз, собственик на платформите. Турският търговският кораб е действал в нарушение на правилата за предотвратяване на морски инциденти и в нарушение на общоприетите конвенции за навигация, се казва още в изявлението. От компанията допълват, че корабът е пресякъл пътя на конвоя, а също така капитанът на плавателния съд с турския флаг не е отговорил на радио повикването, въпреки молбата.

Това е вторият морски инцидент с плавателни съдове на двете страни, който се случва в рамките на два дни. Вчера в Егейско море руски моряци бяха принудени да открият предупредителен огън, за да предотвратят сблъсъка с турски риболовен кораб.

"Търпението на Турция към Русия си има граници", каза турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу по повод инцидента в Егейско море между двете държави, който подсили допълнително изострените им отношения след свалянето на руския бомбардировач Су-24. „Нашият плавателен съд е бил просто риболовен кораб, реакцията на руския кораб е пресилена”, коментира Чавушоглу пред италианския вестник „Кориере дела сера”, цитиран от Ройтерс.

„Русия и Турция със сигурност трябва да възстановят отношенията на доверие, които винаги са поддържали, но нашето търпение си има граници”, предупреди Чавушоглу.

След случилото се турският военен аташе беше привикан от Москва. Според руското министерство на отбраната риболовният кораб не е отговарял на опитите за контакт с него.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама