Андрей Райчев: Да бъдеш и в опозиция, и във властта е невъзможно

16:53, 14 дек 15 / Политика 25 893 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Да се обявиш в опозиция, но министрите ти да останат, е най-големият куриоз, който съм виждал в България. Да бъдеш и в опозиция, и във властта – това е невъзможно“. Така политологът Андрей Райчев коментира сътресенията в ДСБ след решението на лидера на партията Радан Кънев да оттегли подкрепата си към правителството на Бойко Борисов.

Пред София topnovini.bg Райчев коментира, че оставката на правосъдния министър Христо Иванов след гласуването на конституционните промени е провокирала самосиндикалното решение на Радан Кънев да напусне коалицията, без да съгласува това действие нито с другите партии от Реформаторския блок, нито с министрите на ДСБ.

„Постъпката на Христо Иванов беше действие на един честен човек, защото беше казал: „Оставам само ако приемете 100% от нещата, които предлагам, ако са 98% ставам и си отивам“. Оттам последва действие на шефа на една от партиите в Реформаторски блок, който го извърши преди всякаква политическа консултация като необратимо и ясно – излиза в опозиция. Стана ясно, че нито един от министрите не го следва, тук не е само Москов, а и Митов, и Танев“, заяви политологът.

„Те нямат никакво намерение да слизат от власт. Министър Танев даже постави световен рекорд. Той каза: „Аз говорих с премиера, той не ми обърна никакво внимание“. Това не е реплика за детската градина даже. А това е министър на образованието, той един вид трябва да е заместител на Иван Вазов“, каза още Андрей Райчев.

Според него действията на ДСБ са символично слизане от властта, което ще разцепи Реформаторския блок. Според политолога това ще има много драматични последици за „дясното“, защото ще влезе в режима на старото СДС, което „се блъска, цепи се, кара се и спори за автентичност“.

„По принцип това, което правят е огромна глупост. Опитват да са радикални, ще се стабилизира правителството естествено, защото те му изтъняват гласовете. Това естествено ще предизвика предсрочни избори, както говори премиера Борисов, ще съвпаднат с президентските най-вероятно“, смята Райчев.

За него не е изненада и позицията на ДБГ, която беше обявена днес от председателя на партията Меглена Кунева. На извънреден брифинг тя обяви, че направените конституционни промени са стъпка в правилната посока, с което обяви, че се разграничава от действията на коалиционния си партньор ДСБ и остава в управлението.

„Това беше абсолютно сигурно. Те няма да излязат от властта, защото техният партньор е решил така и е треснал вратата. Това не е дреболия, а нещо, което се обмисля месеци, което се подготвя и има своите последици. Това е дълбоко несъгласувано нещо“, обясни политологът. Според него не е изненада и фактът, че името на Кунева е спрягано като едно от вероятните предложения за правосъден министър.

„Това е най-лесният начин, без никакво особено гласуване в парламента тя да поеме поста. Ако са решили да се ограничат със смяната на един министър, така ще направят. Ако са решили нещо по-голямо, ако военното министерство е в криза, образователното министерство, тогава може нещо друго да стане“, коментира Андрей Райчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама