Откриха 150 хил. лв. у задържаните митничари на "Капитан Андреево"

16:56, 14 дек 15 25 591 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
150 хил. лв. е откритата сума у задържаните вчера митничари на "Капитан Андреево". Това обявиха на специален брифинг от Спецпрокуратурата, която се захвана със случая, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Парите са открити при обиск в домовете на 22-мата задържани митничари. Те са били скрити в дамски чанти, под дюшеци, в жабките на личните им автомобили и т.н. При акцията на ГДБОП и ДАНС са извършени общо 106 претърсвания и изземвания. При 81 от случаите е имало предварително разрешение за навлизането в частни имоти.

На арестуваните са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за взимане на подкупи. Групата е действала от края на март, като в нея са действали митничари и от четирите смени на граничния пункт. Самото разследване срещу тях пък е започнало в края на август, като са използвани и специални разузнавателни средства, каза административният ръководител – апелативен прокурор на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова.

На 14 от задържаните е поискана мярка "задържане под стража", а на останалите "парична гаранция". Броят им може да се промени, отбеляза тя. За шестима от тях е установено, че са уволнявани и след това са отново назначавани като митничари.

От прокуратурата са разпитали 10 свидетели. Сред тях е имало митнически служители и преминаващи граждани през граничния пунк, които са разпознали обвинените.

Служителите от митницата са искали и съответно са получавали от 2 до 5 евро на автомобил и от 150 до 300 евро на автобус и товарен автомобил. Парите са давани от чуждестранни и български граждани, които са направили нарушение при пренасянето на стоки с търговска цел. Сумите са искани не само на преминаващи за първи път, но и на редовно преминаващи през „Капитан Андреево“.

На края на смяната служител, който е определен предварително, е разпределял парите в 13 купчинки. След това те са изнасяни, увити в хартия, и са раздавани на останалите от групата. Началникът на смяната е получавал най-много пари, сочат събраните до момента доказателства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама