Тристранката не иска минималния платен годишен отпуск да бъде 25 дни

17:22, 14 дек 15 / Политика 25 657 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Националния съвет за тристранно сътрудничество не подкрепя предложението на независимия депутат Георги Кадиев минималният платен годишен отпуск да бъде 25 дни. Това стана ясно на брифинг в Министерски съвет след заседанието на тристранката, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин заяви, че в доста сфери има изключение от 20-те дни и в много браншове отпускът е по-голям, защото синдикатите и работодателите са се споразумели.

От Стопанската камара обявиха, че моментът е бил добър за обсъждане на този законопроект, но е поредният, който е внесен без оценка на въздействие. Според тях тези 5 дни допълнителен платен отпуск представляват загуба на 2 млрд. добавена стойност. Това е 2,5% загуба на календарното работно време и на бюджетните приходи.

На заседанието е била обсъдена и темата за икономическите последствия от санкциите, които Европейският съюз налага на Русия, като според Калфин те са безспорни. Според президента на КНСБ Пламен Димитров България е загубила като ДДС 60 млн. долара. Той заяви, че правителството и парламентът трябва да постигнат съгласие за санкциите към Русия, предвид сериозните последици, които българската икономика понася.

„Убеден съм че в страните членки на ЕС има все повече държави, които страдат и искат преразглеждане на санкциите“, добави Димитров.

Той допълни, че е бил повдигнат и въпросът за искането на британския премиер Камерън да си работил 4 години в Англия, за да получиш обезщетения. Според КНСБ това е пряка дискриминация.

„Силно се надявам, че нашият глас няма да бъде самотен по тази тема. Що се отнася за Русия, очакваме да чуем позиция, изразена публично от премиера на България“, каза още Пламен Димитров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама