"Ислямска държава" завзема територии в Либия, цели се в петролните залежи на страната

17:34, 14 дек 15 / Свят 25 246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Ислямска държава" е окупирала 250 км от либийското крайбрежие и вече напредва към вътрешността на страната, за да се добере до петролни кладенци. Това съобщи днес френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан, цитиран от френските медии.

Джихадистите имат две-три хиляди бойци в Либия, включително 1500 в Сирт, родния град на покойния диктатор Муамар Кадафи, на 450 км източно от Триполи. Сред тях има либийци, отишли да се бият в Сирия и върнали се в страната си. Според ООН в редиците на местния клон на групировката се бият още тунизийци, суданци и йеменци.

Джихадистката организация иска „да сложи ръка на петролните ресурси“ и разширява територията си към Аждабия, на 350 км от Сирт. Това е зона, в която са повечето петролни и газови залежи и терминали в Либия.

"Трябва задължително да спрат конфликтите между либийците, иначе победител от тях ще излезе Даеш", каза Льо Дриан. "За щастие в Триполи и Тобрук започват да осъзнават това", допълни той и отново изрази надежда, че враждуващите либийски фракции ще намерят политическо решение. На въпрос дали са възможни бомбардировки срещу джихадистите, той отвърна, че няма друго решение, освен политическо споразумение между враждуващите кланове и фракции.

САЩ и водената от Италия коалиция на световни и регионални сили призоваха враждуващите фракции в Либия да сложат оръжие и да подкрепят новото правителство на националното единство в рамките на плана за мир на ООН, който се очаква да бъде подписан в тази сряда. Държавният секретар на САЩ Джон Кери е сред министрите и длъжностните лица от 17 държави, които заедно с ООН, ЕС и Арабската лига призовават за незабавно прекратяване на огъня в цяла Либия.

В момента Либия цари хаос, който погълна страната от 2011 година, когато беше свален Муамар Кадафи. Анархията в страната даде възможност и на трафиканти на хора да действат безнаказано, като през последните две години използват страната за платформа, откъдето потеглят стотици хиляди мигранти към бреговете на Европа. Европейските правителство искат този маршрут да бъде затворен, поради опасения, че задаващата се хуманитарна криза може да ускори потока.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама