Консерваторите в Испания запазват властта, ако влязат в коалиция, сочат проучвания преди вота

18:20, 14 дек 15 / Свят 25 211 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Управляващата партия на консерваторите „Народна партия“(НП) може да запазе властта, ако влезе в коалиция с новата формация „Суидаданос“ („Граждани“), показват последните проучваният броени дни преди парламентарните избори в неделя, съобщава вестник „Ел Мундо“.

Така ще бъде елиминирана възможността във властта да влезе радикалната левица "Подемос" („Можем“), смятана за испанския еквивалент на гръцката СИРИЗА, посочва още изданието.

Партията „Народна партия“ на премиера Мариано Рахой, която е на власт, ще вземе 27,2% от гласовете и ще има между 114 и 119 представители в 350-членната долна камара на Кортесите. Тя обаче ще загуби абсолютното си мнозинство, с което управлява след последния вот през 2011 г. Но коалиция със "Сиудаданос" на Албер Ривера ще бъде достатъчна. "Гражданите" са третата сила според проучванията. Те ще получат 19,6 на сто от гласовете, които ще им даде между 62-ма и 69 дапетути.

Ако двете формации се коалират, те ще си осигурят абсолютно мнозинство. В най-лошия случай според проучвания те ще имат общо 176 депутати, а в най-добрия - 198.

"Сиудаданос" определят себе си като движение с възгледи, представляващи смесица между модерната социалдемокрация и либерализма.

Главната опозиционна сила - Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП), оглавявана от Педро Санчес, отново ще бъде втора с 20,3 на сто от гласовете и между 76 и 81 депутати.

А "Подемос" на Пабло Иглесиас - също нова партия, която по едно време дори водеше в проучванията, е вече на четвърто място. Испанската крайна левица ще има 18,4 на сто подкрепа, а депутатите й - между 56 и 80.

Избирателният закон в Испания забранява социологическите анкети след края на днешния ден. Фрагментираният вот е необичаен за Испания, където Народната и Социалдемократическата партия традиционно се редуват в управлението.

Дълбоката икономическа криза, придружена от растяща безработица и корупционни скандали, сложи край на господството им и накара много от избирателите да търсят алтернатива. Предишно проучване на 3 декември показа, че един от трима избиратели не е решил кого да подкрепи или смята да не гласува. Това заедно с близостта в рейтингите на четирите основни партии прави окончателния резултат от изборите непредсказуем. Премиерът Мариано Рахой и лидерът на социалистите Педро Санчес ще се опитат да привлекат колебаещите се избиратели на телевизионни дебати довечера.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама