Съдии в тоги отново протестират пред Съдебната палата, гражданите поеха на шествие (обновена) (видео)

18:32, 14 дек 15 / Политика 25 696 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Магистрати в тоги и цивилни отново се събраха на стълбите на Съдебната палата в София в подкрепа на съдебната реформа, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Събитието е по призив на Съюза на съдиите в България (СББ) и е наречено “разясняване на гражданите необходимостта от провеждането на действителна съдебна реформа” заради законовата забрана за протест.

Магистратите раздават на събралите се в защита на съдебната реформа юристи и обикновени граждани лепенки с везните на Темида – символ на правосъдието.

„Да обиколим три работни места на ламята Сотир Методиев Пеевски, сега сме тук пред Съдебната палата, след малко отиваме към Министерски съвет и ще стигнем до парламент, обяви един от гражданите по мегафон.

Около 18 ч. протестът под надслов „Ще ги изметем“ пое от Съдебната палата към сградата на Министерския съвет. Около 300 демонстранти скандираха „До оставката“.

"Ние не сме роби, а граждани", коментира пред София Topnovini.bg един от участниците в протеста - Манол Глишев. "Не може да ни е страх от престъпници като Борисов и Цацаров. Съдиите, адвокатите излизат срещу тях - най-образованата част от нацията. Дори те застават срещу Борисов, Цацаров и мутрокрацията им. И сега медийната машина на Делян Пеевски започва атака и срещу Лозан Панов".

По думите му ние не може и не трябва да се делим. „Тези министри, начело с Борисов и неговия съратник Цацаров трябва да ги е страх“, отбеляза Глишев, прекъсван от скандирания „Нас не ни е страх“.

„Достойният мъж Христо Иванов се махна от този змиярник. Той бе част от група малки партии, които трябваше да проведат реформи. Къде са ни реформите“, продължи той.

По адрес на здравния министър Петър Москов протестиращите скандират „Предател“.

Малко преди 19 ч. демонстрантите продължиха шествието си към сградата на НС.

Около 19 ч. те застанаха пред парламента, но не блокираха движението. Около 19.30 ч. протестиращите започнаха да се разотиват.

"Протестна мрежа" също се включи с призив в подкрепа на магистратите: "Днес се навършват 26 години от протеста, на който Петър Младенов каза: "По-добре танковете да дойдат!" и 2г. и 6м. от назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС."

Освен официалното събитие на СББ и "Протестна мрежа", юристи се организираха в отделно събитие във фейсбук:  "Нека в понеделник, 14 декември, в 17.30 ч. пред Съдебната палата да подкрепим българските съдии, в каузата им да защитят независимостта на съда и да гарантират върховенството на правото в България! Поканете и всички ваши приятели юристи. Нека заедно с тях да кажем "Стига вече толкова!" на превръщането на съдебната система в мрежа от мафиотски зависимости и пазар на корупция!"

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама