ЕК дава 80 млн. евро за настаняване на 20 000 бежанци в Гърция

18:46, 14 дек 15 / Свят 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заместник-председателят на Комисията по бюджета и човешките ресурси към ЕК Кристалина Георгиева подписа програмата за финансиране по настаняване на 20 000 бежанци в Гърция. За целта комисията отделя 80 милиона евро от европейския бюджет за 2016 г. Програмата се реализира с решение на срещата на върха на страните от Западните Балкани от 25 октомври. Ще бъдат платени наемите за жилища на 20 000 мигранти в Гърция. С парите ще бъде осигурен временен подслон за бежанци, очакващи да бъдат преместени в други държави от ЕС.

Георгиева лично е разговаряла с временно настанени мигранти в центъра в Елеона, където се запознала с условията на живот и се е поинтересувала от възможностите за медицинска помощ.

Предстои Кристалина Георгиева да разговаря с гръцкия министър по миграцията Янис Музалас за стратегията на гръцкото правителство по проблема с бежанската криза.

Мжедувременно протестите на кметовете, в чиито райони се намират центровете за временно настаняване на икономически мигранти, които нямат бежански статут, продължават. Те обвиняват правителството в липса на стратегия и цялостен план. 

През 2015 и 2016 година ЕС предвижда да изхарчи 10 милиарда евро от бюджета си за дейности ,свързани с бежанската и миграционната криза.

Комисията обяви и 15 милиона евро животоспасяваща помощ за населението пострадало от въоръжения конфликт в Йемен, с които общата европейска хуманитарна помощ за тази страна става 52 милиона евро през 2015 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама