Концесионерът на Летище Бургас взе 14 гръцки аеропорта

21:15, 14 дек 15 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Концесионерът на бургаското летище – германската компания „Фрапорт“, подписа договор с партньора си Copelouzos Group за 40-годишна концесия за управление, поддръжка и развитие на 14 регионални летища в Гърция, съобщава Ройтерс. Подписването на споразумението с гръцкия приватизационен фонд идва цяла година след като „Фрапорт“ беше обявена за победител в конкурса.

Концесията обхваща три летища в континенталната част на страната – Актио, Кавала и Солун. Останалите се намират на островите Ханя, Керкира, Закинтос, Кефалония, Родос, Кос, Скиатос, Миконос, Санторини, Самос и Митилини.

Сделката предвижда еднократно изплащане на 1.234 млрд. евро от страна на германците, като то трябва да бъде извършено до другата есен, когато транзакцията се очаква да бъде формално финализирана и компанията да поеме управлението на летищата. Споразумението включва и концесионна такса от 22.9 млн. евро годишно, която според „Фрапорт“ представлява 25 % от приходите от оперативната печалба. Освен това концесионерът се задължава да инвестира 330 млн. евро до 2020 г. и общо 1.4 млрд. евро до края на периода.

„Фрапорт“ ще има мажоритарен дял в концесионните компании, като останалите акции ще се държат от Copelouzos. Според условията на сделката реалната собственост на летищата остава на гръцкото правителство.

Германската компания присъства в България от десетина години, припомня capital.bg. "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт" спечели конкурса за аерогарите във Варна и Бургас през 2006 г. и ги пое за 35 години. Регистрираното в България дружество е 60 % собственост на немската компания. Останалите 40 % от пролетта на 2008 г. официално са на компания от групата "Химимпорт", собственик и на авиопревозвача "България ер".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама