Велико Народно събрание да поправи грешките от началото на прехода, искат протестиращи

21:19, 14 дек 15 / Политика 25 596 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Всичко, което не си свършихме 89-а година и си стои постарому, трябва да се промени”. Така Димитринка Лашева, която тази вечер бе част от протеста “Ти си го избра” срещу премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, както и срещу цялата сегашна политическа класа и провалената съдебна реформа, който се проведе тази вечер в столицата. “Най-важното за мен е лустрация. Великото Народно събрание трябва да бъде свикано”, каза още тя пред София Topnovini.bg.

“Аз съм по-склонен да си мисля, че свикването на Велико Народно събрание трябва да реши въпроса със съдебната власт, но и не само, защото навремето, когато се прие тази Конституцията, тя бе написана с големи компроимси и с болшинството на “червените”, каза друг от протестиращите, представил се като Кръсев. На въпрос дали свикването на Велико Народно събрание няма да възпроизведе същия състав на сегашния парламент, но единствено в по-разширен състав, той изрази надежда, че при едно такова съотношение на силите вече няма да е необходимо мнозинство от ¾-и, за да се приемат такива сериозни реформи, а ще бъде небходимо нормално мнозинство. “И може би тогава, с гласовете на ГЕРБ и на Реформаторския блок, както на някои други партии, защо не патриотичните, може би ще бъдат приети по-сериозни реформи. ГЕРБ се носи по течението според мен и се мъчи да бъде добре с всички и може би това е една от причините да гласуват по този некоректен начин. Едни разумни реформи в съдебната власт трябва да бъдат приоритет за всички партии”, смята протестиращият гражданин.

Той заяви, че въпреки студеното време е навън и протестира заради окастрената съдебна реформа и нежеланието на народните представители да направят истински стъпки към промени в третата власт.

“Тук съм, защото смятам, че съдебната реформа, която се провежда в момента е просто имитация и че мерките бяха окастрени и останаха около 5% от заявените реформи в актуализираната съдебна стратегия. Скептик съм дали този състав на Народното събрание може да проведе радикална съдебната реформа, защото се видя, че те си сменят мнението на въз основа на това, което има нареждат партийните водачи. Предсрочни парламентарни избори сега са едно начало, защото се видя, че в момента парламентът няма воля за промяна”, каза и Даниел Иванов.

“Протестирам, за да изразя своята гражданска позиция и да поискам реформи в съдебната система. Приетото от Народното събрание не е достатъчно. Искаме ясни крачки за нова промяна. Предложеното от Христо Иванов бе достатъчно категорично, добро и знаково. Малко се съмнявам, че този парламент ще може да приеме такива радикални промени. Самият факт, че започнаха с тези обещания, а накрая нищо не свършиха, говори достатъчно”, заяви и свещеникът Щони Кокудев, който също бе сред протестиращите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама