Спасиха 80 защитени птици при акция на Руския пазар в Пловдив

22:56, 14 дек 15 25 574 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Експерти от РИОСВ спасиха 80 защитени пойни птици при изненадваща проверка в района на Руския пазар в Пловдив, съобщиха от ведомството. Екоинспектори и полицаи са конфискували 49 щиглеца, 27 елхови скатии, 3 обикновени конопарчета и едно диво канарче.

Птиците са пуснати на свобода в околностите на града. На място е задържан един от нарушителите, на когото е съставен акт. Останалите "търговци" на защитени птици са успели да избягат.

Глобите за подобни нарушения са в размер до 5 хил. лв., като допълнително за всеки защитен вид се налага обезщетение в размер на 40 лв.

Според Закона за биологичното разнообразие се забранява улавянето и убиването на защитени птици, преследването и обезпокояването им, особено в периодите на размножаване. Не се допуска унищожаването или вземането на яйца, както и разрушаването или преместването на гнезда.

Забранени са и притежанието, отглеждането, пренасянето и търговията със защитените видове птици, а също така препарирането и износът им зад граница, припомниха от РИОСВ - Пловдив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама