Основно военни и полицаи прехвърлят пенсионните си вноските към НОИ

23:56, 14 дек 15 25 625 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 14 000 заявления за преизчисляване на пенсиите са подадени в НОИ до този момент. Вече на над 8400 лица те са преизчислени. Възможността да се прехвърлят средствата от универсален фонд към НОИ бе дадена до края на 2016 г. и от нея се възползват предимно пенсионирани служители от секторите "Отбрана" и "Сигурност", които са родени след 1960 г.

Средният размер на увеличението на пенсията е 73,18 лв., информира управителят на Осигурителния институт Бисер Петков, цитиран от БТА. Всички пенсии, които са отпуснати с намален индивидуален коефицент, при преизчислението получават увеличение на сумата. Бисер Петков поясни, че става въпрос за действителния размер на пенсията, който е записан в пенсионното разпореждане.

Увеличение на получаваната сума няма как да има, когато пенсията е в размер, по-висок от предвидения таван от 910 лв. На тези хора в пенсионното им разпореждане пенсията е увеличена, макар че те няма да получат тези средства, коментира Петков.

Другият случай, когато няма промяна в получаваната сума, е при хора, които получават минимален размер на пенсията, а действителния размер е по-нисък от минималния.

До момента до управителя на НОИ не е постъпвала жалба на гражданин, който се е възползвал от правото да си прехвърли средствата от универсален пенсионен фонд в НОИ, за неточности при изчисленията на реалната пенсия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама