Прокурор от Свиленград натопи полицайка пред шефовете й, но загуби делото

08:41, 16 дек 15 25 878 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Полицайка от Свиленград е била наказана с „мъмрене” от шефовете си след като прокурорът Мая Христева е съобщила, че тя е дала телефонът й на гражданка без нейно съгласие. Административен съд Хасково /ХАС/ обаче отменя наказанието на полицайката наложено от  Началник на отдел „Разследване” при ОД на МВР – Хасково.

На 20 април в РПУ Свиленград бил получен сигнал за намерен труп в кв. Гебран. Около 19.45 часа полицайка била  изпратена на мястото, на което било установено починалото лице. На мястото на произшествието тя заварила роднини на починалото лице, сред които дъщеря му, както и  личният лекар на починалия. Докторът обяснил на полицайката, че неговият пациент имал доста заболявания и че смъртта не е насилствена. В 20.18 ч прокурор Христева дала указания да се образува досъдебно производство, като извърши оглед на местопроизшествието, да бъде извършена аутопсия на починалия  и бъде установена по надлежния ред причината за смъртта му. 

9 минути по-късно обвинителката получила обаждане от непознат номер. Оказало се, че това е дъщерята на починалия, която помолила да не се прави аутопсия, нямала претенции и поискала трупа на баща си, за да го подготви за погребение.

Станало ясно, че телефонният номер на прокурорката бил даден от полицайката. По-късно Мая Христева уведомила шефа си Антон Стоянов, който изготвил писмо до директора на полицията Ангел Цанков, а на разследващата полицайка било наложено наказание. Шефовете й приели, че е нарушила Етичният кодекс.

Според съдия Цветомира Иванова обаче нито в  оспорената заповед, нито в процесната справка се съдържат конкретни доводи обосноваващи факта, защо на наказаното лице е наложено наказание в максималния предвиден в закона размер от три месеца. Освен това пред ХАС се изяснило, че комисията, която е разгледала случая е предубедена и не е безпристрастна. Съдът приема още, че от събраните по делото доказателства не може да бъде направен извод, че  предоставянето на  телефонен номер на дежурен прокурор  на пострадало лице, осъществява признаци на състав на нарушение по  Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР. Магистратите отбелязват, че поведението на полицайката е укоримо, но това не значи, че е нарушение.

Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд. Ако това не се случи, то Областна дирекция на МВР в  Хасково трябва да заплати на служителката си 510 лева, които тя е направила като разноски за процеса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама