Във Велико Търново бе открит обновеният парк „Никола Габровски”

09:50, 16 дек 15 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С водосвет във Велико Търново официално бе открит обновеният парк „Никола Габровски”. Реконструкцията му е част голям проект с европейско финансиране. Вложените средства в зоната за отдих са 423 300 лева. Те са осигурени по оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013”.

Заместник-кметът на старопрестолния град по устройство на територията и развитието проф. Георги Камарашев представи накратко подобренията в парка, като подчерта, че това е първата му основна реконструкция от десетилетия. „Основно ремонтирани са детската площадка, мрежата от алеи с каменни плочи и санитарният възел.

Изградени са също ограда и съвременна поливна система. Парк „Никола Габровски” разполага с едно от най-модерните и оборудвани мини игрища за футбол с изкуствена тревна настилка, пейки и четириметрова предпазна ограда. Край терена има и трибуна за публиката, в близост е и новата детска площадка с настилка, която предпазва децата от нараняване”, обясни проф. Камарашев.

„Надявам се, че децата и младите хора ще се възползват от новия парк и ще прекарват по-малко време пред компютрите. Нека не допускаме прояви на вандализъм”, каза още заместник-кметът на Велико Търново.

Реконструкцията на парк „Никола Габровски” е част от големия проект „Град Велико Търново – зелена и достъпна балканска столица на културния туризъм”. Общото финансиране на проекта е в размер на близо 7,2 милиона лева, а след завършването му всички зони за отдих във Велико Търново са напълно обновени.

Първоначалната стойност на одобрените средства бе 4,8 милиона лева. Финансирането на проекта в първия му вариант бе за общо девет обекта в града, сред които най-големият бе парк „Света гора”, открит в навечерието на Независимостта. Създадена бе нова зона за отдих в квартал „Зона В”. Подобрени бяха направени също в парковете „Майка България”, „Марно поле”, „Руски” и „Акация”, изградени бе и спортна зона в кв. „Чолаковци”.

В началото на настоящата година Общината получи допълнително още над 2,4 милиона лева. Това позволи да се работи по още пет допълнителни обекта. Така стана възможно да се облагородят междублоковите пространства и паркът в големия квартал „Бузлуджа”, да бъде обновено площадното пространство пред Двореца на културата и спорта „Васил Левски”, да бъдат създадени два спортни терена, единият от които е специално за баскетбол, както и да бъде монтирана втората във Велико Търново площадка за скейтборд. Реконструкцията на парк „Никола Габровски” също бе част от допълнителните обекти.

С трети анекс към проекта, който ще бъде подписан утре, финансиране ще получат още два обекта. Средствата са предназначени за нови съоръжения за детска площадка на ул. „Освобождение” и за реконструкция на зоната за забавления и игра на малчуганите на ул. „Иван Асен II”.

Подобряването на градската среда във Велико Търново е една от водещите цели и в настоящия планов период.

Новите проекти по оперативна програма „Региони в растеж”, с които ще бъде надградено постигнатото досега, са за облагородяване на квартал „Чолаковци”, Западната промишлена зона, цялата стара градска част и зони от останалите квартали. Зелените зони са неизменна част от всеки проект, който касае облагородяване на градската среда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама