Русе мечтае със световни символи от лед

13:27, 16 дек 15 / Култура 25 415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Световни символи ще заблестят от лед в центъра на Русе. Това ще се случи по време на второто издание на Международния фестивал "Ruse Ice Fest", на който отново със свои произведения ще се представят майстори на леден карвинг от цял свят.

Русенци и гостите на града ще имат възмоност да гледат на живо работата на специалистите, които ще оформят своите скулптури пред тях в традиционното пространство до Градската градина на централния площад "Свобода".

Фестивалът на практика възстанови традиция от началото на 20-ти век. Първите ледени скулптури в България се появяват в Русе до края на 40-тте години на миналото столетие. Те се появявали всяка зима в продължение на повече от четвърт век в центъра на Русе пред сладкарница "Швейцария" и били дело на нейния собственик Денчо Ножаров.

Днес след 18 ч. с концерт на Дивна Станчева и огнено шоу на клуб "Дивинитас" се открива второто издание на "Ruse Ice Fest", което възстанови ледената традиция в града. Тази вечер се очаква да заработи и уникалният леден бар, а в съпътстващата програма ще има и дни на винопроизводителите.

Темата на тазгодишното издание е "Русе в мечти от лед". За втора година в него ще се включи арх. Виктор Царски, гордостта на русенци. Майсторът на леден карвинг и тази година е сред строителите на ледения хотел в Швеция, а в родния си град ще представи "Ледена фантазия". Майсторът по леден карвинг от Харков Андрей Важинский, който е носител на много престижни награди от световни симпозиуми и фестивали в Европа, Азия и САЩ, ще извае "Мечтание от лед". "Силата на мечтите" може да бъде не само усетена, но и видяна, защото ще я пресъздаде от лед един голям майстор на леден карвинг от Полша, който ще участва в състезанието - Владимир Блудник от Познан. Той е с международна известност, носител е на много престижни награди от световни художествени събития, скулптурни симпозиуми и фестивали в Европа, Азия и САЩ.

"Simplicity is the ultimate sophistication" Leonardo da Vinci." Философията на тази "аксиома" ще бъде отправна точка за леденaта фигура, с която лауреатът на редица престижни световни симпозиуми по скулптура от лед, пясък, бронз и камък Ференц Моностори ще участва в състезанието по леден карвинг в Русе. С "Мечти за пеперудите" ще провокира аудиторията един от изящните майстори Натали Чистякова от Франция. Тя е с международна известност, носител е на много престижни награди от световни артистични събития, скулптурни симпозиуми и фестивали в Европа, Азия и САЩ. Агнес Рудзите от Рига, Латвия, лауреат на много престижни награди, ще представи "Сред хармонията".

Айфеловата кула, Тадж Махал, Сфинксът, една от главите на Великденските острови и други емблематични световни забележителности също ще се появят в центъра на Русе. Те ще бъдат дело на консултантите на "Ruse Ice Fest 2015" и световни майстори на длетото Руслан Коровков и Ирина Тафлевская.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама