Община Шумен ще спасява 26 млн. лв. с напълно готови проекти

13:47, 16 дек 15 25 690 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметската администрация в Шумен има идея да спаси 26 млн. лв. за благоустрояване на града в новия програмен период като започне реализация на напълно готови проекти. Това бе обявено днес от зам.-кмета по строителство и екология Боян Тодоров по време на пресконференция.

Милионите са предвидени за осъществяване на 24 проекта по Интегрирания план за развитие на Шумен. С встъпване във власт на новата кметска администрация в Шумен обаче стана ясно, че нито един от проектите изготвени от софийската фирма “Амфион” не са направени в пълнота, има големи пропуски и е невъзможно да бъдат реализирани.

Всеки от проектите е с предписание за доработване. Не е спазено условието те да са предадени в пълна готовност за осъществяване, въпреки че фирмата изпълнител е получила 300 хил. лв. от предвидените 500 хил. лв. за подготовка на работните проекти.

Така на практика единствено готови за реализация се оказват проектите за ремонт на училищата в Шумен.

Кметското ръководство на Шумен ще разговаря с фирмата изготвила проектите идната седмица, като ще се иска тя да доработи непълните.

За сметка на проектите от Интегрирания план за развитие на Шумен ще се реализират тези за Старческия дом, Младежкия дом и благоустрояването на части от големите квартали в града. “Това е спасителен вариант, но не най-удачния, защото така ще се изгуби финансирането за важни ремонти като тези за модернизиране на централната част на бул. “Славянски” и Летния театър”, коментира кметът Любомир Христов и допълни, че е крайно време да се спре със спекулациите по темата. Градоначалникът уточни, че в Интегрирания план за развитие на Шумен за новия програмен период до 2020 г. влизат 24 обекта, като нито един от проектите за тях не е готов изцяло и няма решение за строеж.

“Съгласувателните процедури и доработването на проектите практически ще похаби времето за осъществяването им, а парите загубени”, коментира и зам.-кметът по строителство и екология Боян Тодоров.

Новият главен архитект на Шумен Дияна Стефанова посочи като абсурдни проектите за ремонта на пешеходната зона по бул. “Славянски”, където липсват геодезическо заснемане, решение за отвеждане на дъждовните води и др. “Дори и след преработка проектът за центъра на Шумен ще е негоден за реализация”, категорична бе Дияна Стефанова. Тя обясни, че Общината може да се възползва от възможността фирмата изпълнител на строителните дейности да проектира ремонта, като преди това обаче изготвения план се подложи на широко обществено обсъждане.

Новото кметско ръководство не посочи конкретен виновник за критичната ситуация. Това обаче елегантно направи архитект Милен Мънков, който също присъства на срещата. Той поясни, че винаги възложителят представя пред проектанта какво точно иска. После проектанта предава изготвения план с протокол на възложителя и се проверява колко от зададените условия са изпълнени. “В този случай това е Община Шумен”, коментира Милен Мънков и изрази огорчението си, че в конкретния случай шуменските архитекти биха се справили значително по-добре от колкото колегите си в столицата. “В обществената поръчка за изготвянето на проектите за Интегрирания план за развитие на Шумен е работено от създаването на градинки до строежа и ремонта на сгради. Това не е правилно. Нужно бе дейностите да се обособят в отделни лотове. В крайна сметка стана така, че софиянци сложиха ръка на проектирането в Шумен”, не скри разочарованието си Милен Мънков. В негова подкрепа се обяви и архитект Валери Колев, който уточни, че на 13 май 2014 година в Общината е внесено възражение от местните структури на Камарата на архитектите и Съюза на архитектите срещу процедурата по избор на проектант, но никой не е взел под внимание доводите на професионалната гилдия в Шумен. Част от аргументите на местните архитекти е са били, че конкурсът е компрометиран, липсва конкурентното начало между участниците.

Проектът за ремонт на Летния театър в Шумен бе посочен също като драстичните примери за не добре свършена работа. Новият план за ремонт на обекта включва едва 560 места, което в пъти по-малко от съществувалите някога.

Преди години по задание на тогавашния концесионер “Вариант 6” архитект Милен Мънков изработва проект за модернизация и ремонт на Летния театър в Шумен. Първият етап е реализиран с изграждането на спортно-развлекателен комплекс “Фабулис”. Вторият етап е предвиждал Летният театър да разполага с близо 4000 места, като част от тях да са разположени върху покрива на “Фабулиси и предвидения за изграждане закрит басейн. В пространството на бившите каси между сцената и улицата да се създаде детски атракцион. След спор и неуредици между Община Шумен и “Вариант 6” реализирането на проекта е прекратено, а концесионерът се отказва от обекта. Сега идеята е новото кметско ръководство да се срещне с тогавашния концесионер и да се проведат разговори за евентуално възраждане на начинанието.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама