ООН: В САЩ дискриминацията срещу жените е „шокираща“

14:06, 16 дек 15 / Свят 25 207 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дискриминацията срещу жените в САЩ е „шокираща“, особено в сравнение с другите развити страни, установи доклад на Съвета на ООН по правата на човека, базиран на проучвания на място за законите и практиките. 

„САЩ, която е лидер във формулирането на международни стандарти за човешки права, оставя жените си да бъдат дискриминирани“, се казва в доклада, цитиран от Euronews. 

Той описва „общата картина на липсващите права на жените“ и разглежда отношението към тях в икономическия и социалния живот, достъпа до здравеопазване, здравни права и физическа безопасност. Според документа, всички американски жени са в известна степен засегнати от дискриминация, но по-бедните, жените от етнически малцинства, имигрантите, жените с алтернативна сексуалност, по-възрастните жени и инвалидите, са още по-уязвими. 

Представителите на ООН, които са посетили Алабама, Орегон, Тексас и столицата Вашингтон, наричат някои от заключенията в доклада „шокиращи“ и „разбиващи митовете“.

Според ООН, въпреки че жените съставляват 57% от работната сила в САЩ, те „не получават равни икономически възможности“. „Шокирани сме, че липсват задължителни стандарти на работното място за бременни жени и жени с допълнителни потребности, които иначе се изискват в международните закони за човешките права“, отбелязват представителите на ООН. 

Едно от най-шокиращите неща в САЩ, според Франсис Радай от ООН, е липсата на универсално платено майчинство за работещите жени. САЩ е единствената друга държава в света, освен Папуа Нова Гвинея, която не осигурява платено майчинство за работничките. Само три щата – Калифорния, Ню Джърси и Роуд Айлънд, и държавните служителки получават по закон отпуск за раждане на дете. Той, обаче, е едва шест седмици – далеч под международния стандарт от поне 14 седмици след раждането на детето. 

„Това е абсолютно немислимо в повечето други общества“, отбелязва Радай. 

Докладът на ООН е установил, че разликата в заплатите на мъжете и жените в САЩ е 20%, което съответно води до значително по-ниски пенсии за жените. Друг проблем е „кражбата на заплати“, особено в производството, строителството и сектора на услугите, като той най-често засяга жени от малцинствата и нелегални имигранти.

Друго шокиращо разкритие на ООН е растящата смъртност сред родилките. - Между 1990 и 2013 тя е нараснала със 136%, като вероятността афроамериканка да умре при раждане е четири пъти по-висока, отколкото при белите жени. 

ООН идентифицира и още един сериозен проблем, с който се сблъскват американските жени  - все по-големи трудности в достъпа до услуги за репродуктивно здраве и заради законодателни ограничения, и заради нарастващия брой нападения над пациенти и персонал на клиники за аборти. 

„Но най-стряскащото е, че няма почти никаква политическа воля, дори има съпротива, за подобряване на ситуацията“, отбелязва докладът. 

Вероятността положението на жените в САЩ да се промени чрез законодателство е малка, тъй като едва 20% от местата в Конгреса са заети от жени. На щатско ниво средният дял е 25%, като това е най-високият дял на представителност на жените в законодателните органи на САЩ. Въпреки това страната се нарежда едва на 72-о място в света по този показател. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама