Майките с деца до 3 г. и пенсионерите над 70 г. да пътуват за пет лв. на месец, иска БСП

14:46, 16 дек 15 / Политика 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Майките с деца до 3 години и пенсионерите над 70 години да пътуват с карти от 5 лв. месечно, ще поискат съветниците от БСП на сесията в четвъртък.

Това ще стане при обсъждането на точката за издаване на абонаментните карти за лица, ползващи преференциалните привилегии по линиите на масовия обществен транспорт в Пловдив.

"Демографската криза и бедността са достатъчни основания, за да поискаме облекчения за тези социални групи", изтъкна председателят на пловдивските социалисти Георги Гергов. Той уточни, че БСП има ангажименти към избирателите си и ще ги отстоява в местния парламент.

"Ние сме единствената опозиция в Общинския съвет и нашата задача е да бъдем алтернативата на структурираното мнозинство от разнородни политически интереси" - заяви той на съвместното заседание на Изпълнителното бюро и групата съветници на БСП.

В тази връзка социалистите няма да подкрепят раздуването на щата в общинската администрация и промените в Правилника за работа на Общинския съвет. И двете точки целят да удовлетворят претенциите на политическите "партньори" за партийни назначения на общински служби. Новата структура на общината, която ще приемат утре, ще струва на пловдивчани допълнително 1,5 - 2 млн. лв. в този мандат.

Закриването на ОП "Европейски политики и сътрудничество" доказва неефективността на тази структура, за което от БСП отдавна алармират. "Това предприятие имаше оставени от дирекцията проекти на стойност 240 млн.лв. и ги загуби" - припомни Георги Гергов. Той неведнъж е критикувал пловдивската администрация за провала на големия воден проект и забавянето на транспортния.

Социалистите ще подкрепят точката за намаляване на данъците за масовите автомобили, защото още в първия мандат на Тотев предупредиха, че не бива да се увеличават.

Предложението на кмета е откровено йезуитско, защото от една страна сваля данъка с 35%, но от друга увеличава таксите за паркиране и "скоба". В ЗМСМА ясно е записано как се определя стойността на услугите, затова червените съветници ще питат кое ги оскъпява и налага те да растат.

БСП е против Община Пловдив да дава безлихвен кредит на Община Карлово. "Пловдивчани са натоварени с милиони заеми, които и нашите деца ще връщат с лихвите. В същото време Тотев прави услуга на една фалирала община с нашите пари" - коментира Георги Гергов.

"Ще настояваме това предложение на кмета да бъде в отделна точка, защото хитро е обвързано с предоставяне на средства за звено "Общинска полиция" и субсидия за МБАЛ "Св. Мина" - обясни председателят на групата Николай Радев.

Той допълни, че социалистите ще поискат да се изтегли културният календар за 2016 г. и да се внесе след промяна на методологията за оценка на проектите за културни събития. "С настоящото предложение се финансира халтура, а не култура" - категоричен бе Георги Гергов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама