Без агенти на ДС сред кандидатите за инспектор към ВСС

15:44, 16 дек 15 / Политика 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на българси граждани към Държавна сигурност (ДС) и разузнавателните служби на Българската народна армия не са открили данни, установяващи принадлежност на кандидатите към бившите служби сред кандидатите за инспектор към Инспектората във ВСС, предаде репортер на Topnovini.bg.

На 20 януари 2015 г. от 14.30 ч. в комисия ще бъдат изслушани двайсетте души, кандидатствали за длъжността. Решението бе взето единодушно с 14 гласа „за“ на редовно заседание на Комисията по правни въпроси към парламента.

Изслушването ще се излъчва на живо в интернет страницата на Народното събрание, като желаещите да заемат поста са:

Диана Добрева, Стефка Мулячка, Генади Георгиев, Юрий Кръстев, Анелия Маркова, Елена Величкова, Игнат Георгиев, Любка Гелкова, Любка Кабзималска, Любомир Крумов, Мария Славчева, Ценка Георгиева, Мария Нейкова, Десислава Янева-Димитрова, Лидия Стоянова, Мая Капринска-Гьошева, Милчо Генжов, Теодора Нинова, Йорданка Костова и Александър Мумджиев.

Единствено Александър Мумджиев и Юрий Кръстев имат пропуски в необходимата документация. Правната комисия въпреки това взе решение те да бъдат допуснати до надпреварата, като отчете несъответствията за незначителни и поправими.

Основните цели и приоритети на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), през призмата на които следва да се очертаят параметрите на необходимите промени, за да се оптимизира дейността му, откривам в следното:

ИВСС да продължи да бъде коректив на работата на съдебната система. Освен явната контролна дейност по проверка на организацията на административната дейност на съдилищата, прокуратурите и следствените органи и организацията по образуването и движението на делата, както и приключването им в установените срокове, Инспекторатът следва най-вече да анализира събраните при проверките данни и да предприема мерки за преодоляване на слабостите, вкл. чрез предлагане на носителите на законодателна инициатива на проекти за конкретни законодателни промени.

Инспекторът към ВСС трябва да противодейства на противоречиви съдебни практики, като има право да използва правомощията си по отправяне на предложения за налагане на дисциплинарни наказания на магистрати и административни ръководители. ИВСС способства за ограничаване на корупционните практики в органите на съдебната власт чрез въвеждане на ясни правила и критерии за оценка на организацията на административната дейност, организацията по образуването, движението и приключването на делата, свършването им в разумните срокове и използване на случайния принцип на разпределяне на делата и преписките.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама