Е-правителството забуксува за пореден път

17:39, 16 дек 15 / Политика 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Измененията в Закона за електронното управление, внесени от Министерски съвет, забуксуваха още на първо четене в правната парламентарна комисия. Депутатите решиха да отложат гласуването на законопроекта до произнасяне на Висшия съдебен съвет по текстовете.

В мотивите на правителството е записано, че законопроектът цели подобряване на институционалната рамка за електронното управление, която включва създаването на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДА „ЕУ”) и Държавно предприятие „Единен системен оператор“ (ДП „ЕСО”).

Държавната агенция ще се създаде на базата на дирекция „Електронно управление“ на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“.

Народните представители Димитър Лазаров (ГЕРБ), Четин Казак (ДПС), Хамид Хамид (ДПС) и Емил Димитров – Ревизоро (Патриотичен фронт) се усъмниха, че новата структура ще се ползва с прекалено широк диапазон от правомощия.

В текстовете на закона са записани 23 точки, които описват функциите на председателя на новото звено. По думите на Лазаров те ще достигнат до 40, поради вече приети други закони, като някои от тях ще се отнасят както към изпълнителната, така и до съдебната власт.

Част от тях предвиждат реализиране на проекти за електронно управление със значение за всички администрации. Новата държавна агенция ще провежда държавната политика в областта на електронното управление, електронните удостоверителни услуги, електронната идентификация, мрежовата и информационната сигурност в администрациите, инфраструктурата за пространствена информация.

По думите на Четин Казак законопроектът ще поражда споровете вътре в правителството.

„Изпитах притеснение при прочита на предложението, защото се предлагат драстични промени в цялостната държавна структура и политика. Подобен род предложение трябва да има сериозна обосновка - защо се предлага, защо сегашния модел не е удовлетворителен и т.н.“, обяви депутатът от ДПС. Според него трябва да има ясна позиция в правителството относно ангажимента, че от тук нататък ще се върви в тази посока и допълни, че лично за себе си не е получил подобна.

Румяна Бъчварова защити идеята на Министерския съвет, като каза, че правителството използва австрийския опит и практика.

„Кои са електронните услуги, които ползваме в момента? Над 3 млрд. лв. са изхрачени от 2005 г. насам без да има видим резултат“, каза вицепремиерът. По думите й електронното управление не е централизирано, а също не се налагат никакви санкции за нарушения, което говори за лошо управление.

Текстовете на закона предстои да бъдат разгледани отново, след като правната комисия получи писмената позиция на Висшия съдебен съвет (ВСС) по предложението на Министерски съвет.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама