Връчиха Националната награда за лирика “Иван Пейчев” в Шумен

19:22, 16 дек 15 / Култура 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На тържествена церемония тази вечер в Регионална библиотека “Стилиян Чилингиров” в Шумен бе връчена Националната награда за лирика “Иван Пейчев.

За шести неин носител престижното жури определи писателят Борислав Геронтиев за стихосбирката му “Моята антология”.

Отличието бе връчено на автора лично от кмета на Шумен Любомир Христов. "За мен е чест, че мога да връча тази престижна награда на един толкова изявен шуменец", заяви Любомир Христов.

Призът включва плакетът “Ангелско перо” изработен от художника Валерий Желязков и левовата равностойност на 1 500 евро.

По традиция церемонията по награждаването се провежда на 16 декември – рождената дата на бележития български поет, роден в Шумен, Иван Пейчев.

Тазгодишният носител на наградата Борислав Геронтиев направи жест към организаторите на конкурса и дари част от паричната премия за издаването на първа книга на млад автор от региона. Така първата си стихосбирка ще има поетесата Илина Иванова.

Друга част от паричната награда Борислав Геронтиев обяви, че дарява на Регионална библиотека “Стилиян Чилингиров”, и библиотеките на Народно читалище “Добри Войников” и библиотеката на Шуменския университет, като парите ще се използват за закупуването на нови книги. “Това е само един незначителен жест, защото в днес тези, които четат нямат възможност да си купят книги, а тези, които могат не четат”, заяви Борислав Геронтиев. Той благодари за наградата и разказа пред присъстващите, че с Иван Пейчев го свързва лично приятелство.

Церемонията по награждаването започна с думи на поетесата Роза Боянова, която припомни творческия път на поета Иван Пейчев. Негови стихове прочете актьорът Валентин Ченков.

След официалната церемония Борислав Геронтиев подари подари на всеки от присъстващите екземпляр от последната си книга “Моята антология”.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама