Смисълът на протестите през погледа на един изкуствовед

22:57, 16 дек 15 / Политика 25 591 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Малоброен, но мотивиран беше днешният протест на недоволните столичани, които за шеста поредна вечер се събраха на площад „Народно събрание“, за да поискат дълбоки реформи в съдебната система. За разлика от вчера, протестиращите бяха около 50 души. Всички обаче знаеха за какво се борят.

„Този протест е лична кауза на всеки един от нас. Аз съм тук не толкова за ограничаване мандата на прокурора, а първо за спешно прекратяване на мандата на Бойко Борисов. Той се опитва да е въжеиграч, както винаги. Докато той не престане с тези шикалкавения, нещата ще вървят уж в правилната посока, а накрая нищо няма да се случи. Както нищо не се случва от 2013 г. насам. Така че, не съм настроен оптимистично, но при всички положения сме на площада докрай“, заяви пред София topnovini.bg изкуствоведът Петър Батолов. Той сподели, че въпреки песимистичната картина на действителността е част от протестите в България през последните 25 години.

„Не е весело и няма да стане, но трябва да сме тук. Дано успеем да направим нещо, но съм скептичен, защото е много важин численият състав на протестиращите. За да ни обърнат внимание трябва да сме не 6000, а 60 000 на площада. Тогава вече ще се съобразят с нас. Тогава ще седнем да говорим, даже топла храна ще ни раздават“, убеден е Батолов. Той коментира и своя поглед върху дебатите за конституционните промени и крайното решение, което депутатите взеха днес.

„Изненадан съм, че хора като Янаки Стоилов и Миков проявиха юридическо прозрение, че това просто не върши работа. Те са много далеч от мисълта да се борят със статуквото, но все пак при тях натежаха някакви правни аргументи. С много голяма изненада изслушах приказките на Янаки Стоилов“, каза изкуствоведът.

Батолов предрече неуспех на гражданското недоволство, ако на площадите продължат да идват един „определен тип протестиращи“.

„Някои от хората, които сега са тук, бяха на площада и през 2013 г. Имаше такива, които накрая поискаха служба. Ето този отиде и в прав текст пожела да му осребрят присъствието на протестите. Докато има такива хора, нещата няма да се получават“, заяви Батолов, визирайки мъж , който държеше лозунг с лика на премиера Бойко Борисов.

„Такъв беше и проф. Близнашки. Той дойде лично да ни стисне ръцете, за което съжалявам. И какво направи? В последният момента даде нотариален акт на поповете, за да са собственици на храм-паметника „Св. Александър Невски“. Те искат държавата да прави всичко, но те да стопанисват. Това няма да стане, защото ние с вас ще плащаме, за да бъде реставриран храмът. Това са непосилни средства“, допълни Петър Батолов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама