"Родина" дочака по-добри връзки с центъра на Русе, след полунощ тръгна движението по "пробива Кауфланд"

03:18, 17 дек 15 25 578 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дългоочакваният пробив, който да подобри значително връзките на квартал "Родина" с бул. "Липник", а оттам и с централната част на града вече е завършен. 7 часа след първоначално обявения 17 ч. оттам дори бе пуснато и движението на масовия транспорт в града.

Строително-ремонтните дейности бяха част от мащабния проект за "Интегрирана система за градски транспорт на Русе", който включва още реконструкция на Кръговото, изграждане на 14 км велоалеи, въвеждане на електронна система за таксуване на пътници в градския транспорт, оформяне на бус ленти по бул. "Цар Освободител", изграждане на нови улици и подобряване на трафика и в квартал "Чародейка" и др.

Идеята за новоизградената връзка датира от години. Тя получи нова гласност при проучване сред русенци за приоритетите на града, което бе организирано от председателя на Общински съвет - Русе през 2009 г. Искрен Веселинов. Практическото осъществяване обаче се случи именно благодарение на 30-милионния проект, реализиран от администрацията на Пламен Стоилов.

Както вече съобщихме, той бе съпътстван от множество препятствия, дела и обжалвания на обществени поръчки, които стигаха до последни инстанции. Така се наложи постоянна промяна на първоначалните планове, според които строително-ремонтните дейности по целия проект трябваше да започнат още през 2013 и до лятото на 2015 г. да бъдат завършили.

Консорциум "Еротрансинженеринг", съставен от "Пътинженеринг" ООД Русе, "П.С.ЕРО" Русе, "Евротранспроект“ ООД София, отговаря за тази важна част от проекта за "Интегрирана система за градски транспорт на Русе". Той имаше задача да проектира и построи подлез за обществен градски транспорт, автомобили и велосипеди и нова улица между квартал "Родина" и центъра - т. нар. пробив Кауфланд. Договорът е сключен в началото на 2014 г. и е на стойност 5 705 411 лв. без ДДС.

Така първата копка за изграждане на тази връзка бе едва на 25 септември 2014 г. с обещанието то да приключи до октомври 2015. Пускането на трафика по новия участък дори се предвиждаше да се случи до септември, но впоследствие постепенно се отложи до последния месец на т.г.

Все пак, по време на съвещание във връзка с подготовката на Община Русе и кметствата за посрещане на зимния сезон на 20 ноември т.г., кметът Пламен Стоилов обяви, че движението по "пробива Кауфланд" и Кръговото тръгва на 15 декември.

Както вече съобщихме, ден по-рано Стоилов, заедно със своя заместник инж. Димитър Наков, инспектираха двата обекта и обявиха окончателните им пускови срокове, които също претърпяха промяна в последния момент.

Така с въвеждането в експлоатация на връзката "Родина - Липник" и пускането на трафика по Кръговото, дългогодишното очакване приключи и русенци имат на разположение нови пътни участъци, които се очаква да подобрят значително трафика на автомобили, велосипедисти и пешеходци в, за и към един от големите квартали и централната част на Русе.

В края на тази седмица на нарочна пресконференция се очаква да бъдат представени официално и резултатите от целия мащабен проект за "Интегрирана система за градски транспорт на Русе".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама