Инспектори проверяват за опасни играчки и фойерверки във Варна

08:56, 17 дек 15 25 250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Засилени проверки за наличие на опасни играчки, фойерверки и светлинни гирлянди в най-посещаваните магазини преди Коледа започнаха контролните органи във Варна. Кампанията се провежда за втора година по инициатива на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и Комисията за защита на потребителите.

Проверяващите и този път ще следят за нередности в маркировката на стоките, както и дали продуктите се продават с инструкции за употреба и безопасност. От старта на тазгодишната инициатива във Варна вече са констатирани нарушения. При проверки в магазинната мрежа в морската столица вече са открили играчки без информация за производителя или такива с несъотвествия в инструкциите за работа.

През декември Комисията за защита на потребителите е направила общо 227 проверки в цялата страна, свързани с детските стоки. Най-често нарушения се откриват в маркировката и съдържанието на играчките, липса на стандартизация с Европейските изисквания или без превод на български език на ръководството за употреба или на предупрежденията.

При проверките миналата година в цялата страна от търговската мрежа бяха изтеглени около 20 стоки. От Комисията за защита на потребителите реализираха 4000 проверки и набелязаха близо 100 стоки в нарушение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама