“Протестна мрежа“: Повече никой не може да чака!

09:27, 17 дек 15 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Повече никой не може да чака! Трябва да знаем зад какви реформи застава бъдещият министър на правосъдието. Това се казва в декларация на протестна мрежа, публикувана на страницата на организацията.

За поста ден по-рано премиерът Бойко Борисов предложи началника на кабинета на президента Росен Плевнелиев Екатерина Захариева.

Те настояват да е ясен мандатът на бъдещия министър от управляващата коалиция, след като тя не можа да събере мнозинство дори за „историческия компромис“, както и искат бъдещият министър да даде позиция по седемте идеи за съдебна реформа на „Правосъдие за всеки“.

София Topnovini.bg публикува пълния текст на декларацията:

Преди избора на нов министър на правосъдието е важно обществото да разбере какви приоритети за реформа в съдебната система ще постави той.

Припомняме, че след второ четене на промените в Конституцията президентът Росен Плевнелиев заяви, че е важно в българската прокуратура да стартира процес на реформи и ще прецени с какви свои действия и правомощия ще допринесе за ускоряване на процеса на реформата.

Трябва да стане ясно мистърът какъв мандат има от управляващата коалиция, след като тя не можа да събере мнозинство дори за “историческия компромис” – на второ четене ГЕРБ и части от РБ бламираха ключов елемент от реформата за разпределяне на квотите във ВСС.

Гражданската Инициатива „Правосъдие за всеки“ внесе в парламента 7 идеи за реформа и е фундаментално важно да се чуе позицията на бъдещия министър по всяка една от тях. Главният прокурор заяви, че именно тези предложения са взривили „историческия компромис“.

Искаме да се знаем къде минават линиите, отвъд които бъдещият министър няма да прекрачи и кои са реперите, по които да разпознаем решителността му за реформа.

Не желаем тупане на топката и изкуствено успокояване на обществото – искаме ясни ангажименти, срокове и силно заявена позиция. Доверието в правосъдието е сринато. То не установява справедливост. Съдиите излязоха с тогите си, за да обясняват на гражданите смисъла от реформа и да я защитят. Получиха силна обществена подкрепа.

Повече никой не може да чака!

Затова нищо по-малко от категорично действие за ограничаване на безконтролната власт на прокуратурата, няма да бъде прието за реформа, както и преразглеждане на разпределението на квотите във Висшия съдебен съвет, гарантиращо самоуправлението на съдиите и засилен обществен контрол над прокуратурата.

Протестна мрежа, 17.12.2015 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама