Бургаските парламентаристи решиха: Общината тегли заем за спортния комплекс в „Славейков“

11:44, 17 дек 15 / Спорт 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След кратко дебатиране мнозинство и опозиция решиха категорично – дават „зелена светлина“ за тегленето на многомилионния кредит за строежа на спортния комплекс в „Славейков“. Както Tonovini.bg вече писа, общият бюджет на проекта възлиза на 13 милиона лева с ДДС, от които до 90% (или сумата  от 11 700 000 лв.) ще бъде осигурена със заем по линия на финансовия инструмент "Джесика", а разликата от 10% (до 1 300 000 лв.) ще бъде финансирана от Община Бургас. Срокът за усвояване на кредита е до 31 юли 2017 година, като ще бъде погасяван 10 години напред. Предложението за кредита е на кмета Димитър Николова.

Очаквано то срещна отпор от страна на опозицията в лицето на НФСБ и СЕК, които отправиха упрек към общинската администрация, която не е направила достатъчно постъпки, за да привлече нов инвеститор за проекта, след като Българската федерация по борба (БФБ) е дала заден ход. Породиха се и съмнения дали Общината ще има силите да изплати дългът, който ще бъде взет.

Червеният Николай Тишев пък зададе въпрос дали са разгледани други начини на финансиране, тъй като в публичното пространство от вчера циркулира едно такова (става въпрос за инвестиционното намерение на Консорциум с участието на фирми на бившия президент на „Черноморец“ Ивайло Дражев).

Бургаският кмет Димитър Николов обясни, че Община Бургас многократно е разговаряла с БФБ да финализира проекта, но нищо не се е случило. Именно поради тази причина администрацията се е решила на смелата стъпка да изгради спортното съоражение сама. "Животът е кратък, времето малко, ние трябва да действаме", отсече Николов. Той уточни, че Общината си прави успешно финансовите разчети и не поема дългове, които не би могла да погаси в бъдеще.

В подкрепа на докладната за строежа на спортния комплекс в "Славейков" в залата на местния парламент дойдоха административният директор на "Нефтохимик" Николай Тодоров и старши треньорът на ПК "Бриз" Соня Стойчева, както и много други спортисти. Те споделиха, че подобно спортно съоражение е от изключителна нужда за Бургас.

"През изминалата година плуването в Бургас захранва националния отбор. Всички знаем, че спортът е най-големият враг на наркотиците. Заслужаваме такъв комплекс и басейн, където ще бъдат провеждани състезания от висок ранг. Не на последно място, не трябва да пренебрегваме и здравето на нашите деца", каза Соня Стойчева.

"С този проект детско-юношеският футбол отново ще стане на европейско и световно ниво. Ние, като най-големият спортен клуб, гарантираме, че това съоражение ще възвърне инвестицията, вложена в него", допълни я Николай Тодоров.

Така с 44 гласа "за" и само един „въздържал се“ предложението за теглене на заем за изграждането на спортния комплекс бе прието.

Спортният терен е предвиден за целогодишно използване за провеждане на тренировъчна дейност и на състезания. Трибуните ще бъдат частично покрити, с капацитет около 1200 седящи места, като поне половината от тях да бъдат постоянни, останалите-монтажни, преместваеми и ще осигурят равностойни места за зрители с увреждания и техните асистенти.

Предвидени са съблекални за отборите и съдиите, помещение за медицинска помощ с лекарски кабинет и манипулационна. Зоната за паркиране ще е съобразена за хора с увреждания.

Откритата спортна зона ще представлява площадка с размери 40 на 20 метра и мобилни трибуни със 100 места. През зимата ще се използва като открита ледена пързалка, а през лятото като тенис корт.

На мястото ще има покрит плувен басейн с олимпийски размери и трибуни, съблекални за спортисти, помещения за треньори и съдии, фоайе с гардероб и санитарни възли за посетители, обслужващи помещения за упражняване на водни спортове, спортен СПА център и тренировъчна зала.

Зоната за спортисти ще бъде със самостоятелен вход, както и необходимите съблекални и санитарни помещения, помещения за съдии и треньори и обслужнащ персонал. Предвидено е и изграждането на малък възстановителен център със сауна, масажни кабини и фитнес зона, а пред басейна ще бъде обособена зона за загряване на спортистите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама