Продължава издирването на убиеца на хотелиера от Добрич Тинко Георгиев

12:01, 17 дек 15 25 1189 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Досъдебно производство за предумишлено убийство е образувала Окръжната прокуратура във Варна във връзка с убийството на 65-годишния добричлия Тинко Георгиев. То се води срещу неизвестен извършител, съобщават от държавното обвинение.

Оттам припомнят, че вчера, 16 декември 2015 г., минути преди 17 часа на телефон 112 е получен сигнал за извършено тежко криминално престъпление в частен дом на ул. „Хан Крум” във Варна. Случаят е докладван на дежурния прокурор в Окръжна прокуратура във Варна и са започнали неотложни действия по издирване и разкриване на извършителя. Разследването продължава, посочват още от Окръжна прокуратура Варна.

Името на Тинко Георгиев се свързва с бившия хотел "Здравец" в Албена. Според хора от бранша в региона, той вече няма туристически бизнес на територията на област Добрич, а само на Златни пясъци. От години не живее в Добрич, а във Варна. Продължавал да има имоти в родното село на родителите си в Балчишко. Занимавал се е с търговия с пшеница, откъдето и прозвището му "Зърнаря".

Според публикация в „Дневник“ от юни 1999 г., Тинко Георгиев е първият, построил на Черноморието хотелски комплекс. Говорим за 1993-1994 г., а вложените пари в хотел Здравец на Албена са 1.650 млн. USD. Хотелът е построен за рекордно кратки срокове – 6 месеца. Другият му хотел – „Варненчик“ на Златни пясъци, със 155 стаи и 310 легла, е построен от нулата за 5 месеца, съобщава тогава изданието. Вестник „Десант“ от 2011 г. публикува материал под заглавие "Афера за 15 млн. пътува из България", от който става ясно, че Тинко Георгиев е бил приклещен в капан, заложен от мутри, при което е бил принуден сам да се оттегли от бизнеса и буквално да подари хотела си Варненчик“. Зловещата история с него се случва през 2004 година. "Дойдоха, заплашиха децата ми, после ме принудиха да разписвам документи под дулото на оръжие. Държаха ме под ключ във вила в покрайнините на Варна. Под предтекст, че ме пазят от руски мафиоти, които ме преследвали уж заради дългове. По това време обаче аз нямах финансови проблеми и не съм се обръщал към никого за помощ“, разказва тогава Тинко Георгиев пред репортер на "Десант". „Загрижените“ за здравето му въоръжени мъже са хора на Иво Иванов - Гела, сочен за кръстник на Варненската мафия и приближен до покойния вече бос на „ВАИ Холдинг“ Георги Илиев.

Слез като жертвата била достатъчно обработена, дошло време за финалната сделка. Георгиев отново бил отведен в офиса на Гела в сградата на бившите хали "Шипка". Там го "убедили", че трябва да премести представителството на фирмата си от Добрич във Варна, а бащата на Гела - Иван Иванов, който в момента е управител на "Варна мотърс" ЕООД – да му стане съдружник.

"Охраняваха ме гардове, оборудвани с бронежилетки и въоръжени с калашници. Такова снаряжение и в полицията не съм виждал. Притиснаха ме. По телефона през цялото време говореха с депутати, казваха, че държат и министри. Нямаше как да не разпиша документите", споделя Георгиев. В крайна сметка той се съгласил да им прехвърли цялата собственост върху "Варненчик". И тази сделка била изповядана от нотариус Несторов. Оказало се, че сред документите липсва протокол от общото събрание на съдружниците в "Здравец тур" ООД, с което се изрязава съгласие за продажбата. За това спешно бил необходим подписа на съдружника на Георгиев - Христо Христов. Мъжът живее в село Бранище. Вече след полунощ към към дома му се отправили три автомобила - в едната кола били Тинко Георгиев и счетоводителката му, в другата нотариус Несторов, а третата - била джипка, натоварена с мутрите на Гела.  Наплашен, Тинко Георгиев мълчи за случилото се цяла година. След което, за по-голяма сигурност подава сигнал до НСБОП. От столицата, антимафиотите обаче прехвърлят случая отново към морето, с мотив - по компетентност. Материалите по делото са предадени на окръжната прокуратура във Варна, но няколко години събират прах в магистратските канцеларии, докато прокурор Димитър Кайряков го прекратява. Официално - не открил данни за престъпление, пише още "Десант". Решението е обжалвано в Апелативната прокуратура.

Само преди няколко месеца Тинко Георгиев печели делото на последна инстанция във Върховния касационен съд, съобщиха варненски медии. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама