И съветниците от БСП яхнаха темата за велоалеите във Варна

13:56, 17 дек 15 / Политика 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Четири въпроса към кмета на Варна Иван Портних зададоха съветниците от групата на БСП в Общинския съвет на сесията днес. Един от тях касае велоалеите, чието изпълнение напоследък е сред най-обсъжданите теми в публичното пространство. Те са част от проекта за интегриран градски транспорт и трябва да бъдат направени, за да не понесе общината санкции.

Червените съветници настояха на следващото заседание на местния парламент да бъдат поканени проектантите и изпълнителите на тези велоалеи, за да разяснят дали са избрали най-подходящите маршрути и размери за тези трасета. Велосипедистите са категорични, че те са неизползваеми, въпреки че в изграждането им са инвестирани цели 5 млн. лева. Съветниците поискаха и справка дали по проекта е било необходимо да се влагат пари за реклама на велоалеите и на каква стойност е била кампанията.

Защо и как е сменен статутът на имот, намиращ се на улиците "Д-р  Анастасия Железкова“ и "Петра“, попита съветникът Януарий Вичев. Той поиска отговор как имотът от държавна собственост е станал общинска, а след това частна и какво е получила общината от тази сделка. "Имотът е бил отреден за подземни паркинги, а сега се изгражда жилищна сграда“, уточни Вичев.

Шумовият терор от "Планет клуб" на ул. "Заменхоф“ бе другият въпрос, който повдигнаха на сесията съветниците. Гражданите са пуснали няколко жалби в Община Варна за наднормените децибели, но реакция няма, въпреки че от Здравната инспекция са замерили наднормен шум.

Съветничката Милена Георгиева отправи питане защо се налага Община Варна да изкупува два държавни имота, които влизат в границите на предвиденото разширение на ул. "Мара Тасева“ в район "Аспарухово“. Целият терен е собственост на Министерството на земеделието и е обявен на търг. "Защо е необходимо Община Варна да влага допълнителни средства, които всъщност са средства на всички варненци, за придобиване на тези имоти, след като може да бъде инициирана процедура по тяхното безвъзмездно прехвърляне? Включени ли са двата имота в годишната програма на Община Варна за разпореждане с имоти общински собственост за 2016 година“, попита тя.

От своя страна кметът Иван Портних обеща да отговори на всички питания в писмен вид.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама