Отрязаха парите за част от проектите в културния календар на Пловдив

14:45, 17 дек 15 / Култура 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С общо 131 хиляди лева ще бъдат намалени парите за различни събития от Културния календар на Пловдив, решиха на днешната сесия общинските съветници. Предложението бе направено от председателя на комисията по култура Даниела Дженева и освен ревизиране на средствата включваше и промяна на методиката за избор на проекти.

"Препоръчваме да се съкрати времето за приемане на проектните предложения. От 30 юни до приемането на общинския бюджет има 6 месеца, а до реализацията на някои от проектите има повече от година. Другата насока на промените е да се облекчат критериите по отношение на публичност, медии и др.", коментира Дженева.

Както се и очакваше, календарът на културните събития, които ще бъдат финансово подкрепени от Общината, предизвика сериозни дебати в Общинския съвет. Голяма част от творците, които присъстваха в залата, заявиха, че не са съгласни с одобрените проекти и сумите за тях. Критиките бяха насочени главно към трите фестивала на платформата "Едно", за които Общината предвижда да отпусне по 99 хил. лв.

След гласуването и приемането на предложението за редуциране на средствата за някои от проектите стана ясно, че One Architecture Week ще получи с 10 хил. лв. по-малко. Другите два фестивала на "Едно" - One Dance Week и One Design Week, обаче запазват финансирането от по 99 хил. лв.

Три проекта пък няма да получат нито лев от предварително обявените пари. Това са "Горещ афиш с...", за който първоначално бяха обявени 6000 лева, "Пет минути Пловдив" - 5 епизода по 5 минути, на Камен Воденичаров (15 хил. лв.) и панорама "Великият Чаплин" на Античния театър (10 хил. лв.).

Сумата за Модерна академия на изкуствата "Синдикат" се намалява от 25 хил. на 20 хил. лв., София филм фест вместо 18 хил. ще получи 15 хил. лв.

Намаляват се и средствата за списание "Страница" от 11 хил. лв. на 10 хил. лв., за официалното световно първенство по бийтбокс от 50 хил. на 30 хил. лв., за Петия международен танцов фестивал "Пловдив - древен и вечен" от 4000 на 2000 лв.

Панорама на театралните комедии "Завеса под звездите" ще получи общинско финансиране 8000 лв. вместо заложените в предложението 10 хил. лв. Намаляват се парите и за Дни на музиката в Балабановата къща от 40 хил. лв. на 35 хил. лв., за Street Masters 2016 от 40 хил. на 16 хил., за "Пловдив танцува" от 16 хил. на 4000 лв.

Фестивалът "Двама са малко - трима са много" пък ще разполага с 25 хил. лв. подкрепа от Общината вместо с 30 хил. лв. "Сцена на кръстопът" ще получи 50 хил. лв. вместо 55 хил. лв., Нощта на музеите и галериите ще разчита на 35 хил. лв. вместо на 40 хил. лв. "Пловдив интернешънъл денс фестивал" вместо 24 хил. лв. ще има 18 хил. лв. общинска подкрепа.

Единствено увеличение на първоначално заложените средства получава фестивалът "Фасадата" на Емил Миразчиев - от 3000 на 8000 лв.

Общата сума от 131 хиляди лева ще остане в бюджета и впоследствие ще бъде разпределена между проекти, които са кандидатствали за включване в културния календар, но не са били одобрени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама