Борисов с тирада от Брюксел: Кое от всичко това не им харесва?

15:20, 17 дек 15 / Политика 25 525 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министър-председателят Бойко Борисов е в Брюксел, където днес коментира пред български журналисти стабилността на кабинета, евентуалните предсрочни избори и свършеното от него. На въпрос за искането на лидера на ДСБ за оставката на министъра на финансите Владислав Горанов, той заяви, че Радан Кънев “го е яд”, че ковчежник №1 е свалил дефицита.

Предлагаме ви останалата част от изказването на премиера без редакторска намеса:

Ако искат, можем да си премерим силите пак. Винаги съм го казвал - допълнително 40-50 млн. лв. за избори, допълнително напрежение в държавата. Във всички случаи това намалява инвестициите, едно служебно правителство трайно дестабилизира страната след това, защото от какво са недоволни - че ръстът на икономиката е 3%, че свалихме дефицита на 2%, че 3,7 млрд. лв. изплатихме на вложителите в КТБ, която съсипаха, че 2,6 млрд. лв. повече има в бюджета от контрабандистите? Искат да им върнат парите на контрабандистите ли догодина? От кое са недоволни? Че за всеки празник по над 50 млн. лв. даваме за българските пенсионери да получат добавка - извън бюджета, че се отремонтираха старите магистрали, че усвояването на еврофондовете минава над 94%, а бяха абсолютно спрени?

От кое са недоволни? Кое по-добро ще им се случи? Че селските програми тръгнаха? Кой иска това да се случи? Добре дошли са на избори? Кой може да постигне това, което постигнахме за една година? Че здравната каса от 400 млн. лв. повече й даваха до миналата година, а сега е 10 млн. лв. дефицитът? М? Кое не им харесва? Кое от всичко това не им харесва? На неколко групи, които бяха свикнали да се хранят олигарси от контрабандата? Че бензинът падна под 2 лв. след нашите мерки? Защо не паднат цените сега? Като стане 2.50 лв. всички вдигат цените двойно, що сега не свалят цените? Кое не им харесва, че падна цената на бензина? Че направихме конституционна реформа, която дори не си мислехме, че може да се направи в този парламент?

Който иска да каже, аз искам всичко това да го няма, защото ще се случи еди-какво си. Тогава ще го разбера. Но всички да искат да ни намират кусури непрекъснато, а да знаят, че са се провалили, да знаят, че няма да се справят по-добре… Кой може да се справи по-добре от това правителство? Кой? Радан Кънев? Как? В изолацията, която изпадна. БСП? Видяхме ги преди година и аз изброих къде се провалиха тотално? Или ДПС? С кой? Като има предсрочни избори с кой? Искам да ги питам ясно аз. Ясно и точно казах - здравето ще си дам и го давам за страната да има стабилност и да можеме България да е стабилна. Това че дойдеха от Турция до Англия лидерите, и Германия, и Бавария, да кажат, че се справяме - добре. И да ни дадат за пример, защото ние действително даваме всичко от себе си във всички сфери.

Така че всеки, който иска да се случи това нещо, да се заяви какво по-добро ще направи. Само преди година бяха другите партии и се провалиха. Или аз трябваше да дойда да им оправя на вложителите от това, че фалираха КТБ - хората си прибраха парите от там. 107 хиляди съдби си взеха парите оттам. Така че моята добрина, толерантност, желание за стабилност има някакви граници. Тя е в рамките на нормалното. Затова аз казах - ще стоя, докато съм поел ангажимент - и към РБ, и към ГЕРБ. Радан Кънев беше този, който държеше да знае и да, дет се вика, под клетва, че четири година няма да разбутам аз правителството. Всички ме подозираха, че аз ще търся предсрочните избори, за да можем да си направим по-голямо мнозинство в парламента и да отидем към президентски избори едновременно. Нали? Те това ме заподозираха.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама