Властите обвиняват човека, снабдил с оръжие терористите от Сан Бернардино

15:20, 17 дек 15 / Свят 25 221 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Федералните власти ще повдигнат криминални обвинения на човека, който е снабдил с оръжия двамата убийци от Сан Бернардино, съобщава агенция Ruters. 

Според CNN и NBC Енрике Маркес, приятел и съсед на Сайед Ризван Фарук, ще бъде обвинен за това, че е купил и дал два автомата на Фарук още през 2010, когато двамата планирали „някаква атака“. Тогава се отказали, след като властите в Калифорния арестували заподозрени терористи. 

ФБР обяви, че Маркес е признал, че е купил автоматите, за да помогне на Фарук да избегне проверките на досието и да бъде записан като купувач на оръжията. 

Припомняме, че в началото на декември Фарук и съпругата му Ташфин Малик нахлуха на коледното парти в офиса на Фарук в Сан Бернардино, избиха 14 души и раниха още 21. Часове по-късно Фарук и Малик бяха убити в престрелка с полицията. 

Първоначално се смяташе, че това е поредният случай на масова стрелба в САЩ, каквито там се случват често заради практически свободния достъп до огнестрелни оръжия на гражданите, но впоследствие се установи, че е било терористично нападение. В дома на Фарук и Малик властите откриха самоделни бомби, автоматично оръжие и доказателства за връзки с радикални ислямистки групировки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама