Пуснаха задържания за банковия обир в Айтос у дома

15:34, 17 дек 15 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Задържаният за въоръжения обир на банковия клон на „Уникредит Булбанк” в Айтос на 19 май тази година Христо Колев бе пуснат от ареста. Това реши бургаският окръжен съдия Яни Гайдурлиев, който измени мярката на обвиняемия от „задържане под стража” в „домашен арест”. Магистратът прецени, че искането на двамата защитници на Колев за промяна на първоначално взетата мярка за неотклонение има основание и я уважи.    

Адвокатите на Христо Колев пледираха, че обвинението срещу него се обосновава единствено на показанията пред разследващите след задържането му, когато бил под наркотична и алкохолна зависимост. По никакъв друг начин не се доказвала виновността му за извършеното престъпление. Друг заподозрян за обира – Сами Киримов, посочил други две лица за извършители, които път от своя страна насочили разследващите към Христо. Според адвоката на Колев той никога в живата си не е държал оръжие и не е стрелял с такова. Върху обвиняемия, който е единственият задържан по делото до този момент, бил упражнен силен психологически натиск да си признае, че той е един от двамата извършители, и тъй като тогава бил пиян и дрогирал, дал неверни показания. Освен това имало четирима свидетели, които ясно сочели, че по време на обира в Айтос Христо си би у дома в белославското село Константиново, област Варна.

Адвокатите на обвиняемия поискаха по-лека мярка за неотклонение спрямо него – подписка, парична гаранция от 1000 до 1500 лв. или домашен арест. Те изтъкнаха и това, че подзащитният им не бил в добро здравословно състояние и трябвало да се лекува.

„Аз не съм извършител на това престъпление. Истинските извършители са още на свобода. Кой не бил признал за нещо, което не е извършил, ако е притиснат по такъв психологически начин от разследващите”, каза пред съдията самият Христо Колев и поиска да бъде пуснат от ареста.

От своя страна окръжният прокурор заяви, че искането на адвокатите на обвиняемия не е основателно. Комплексната съдебно-психологическа експертиза е доказала, че първоначалните показанията на Христо Колев са достоверни. В тях има подробности от обира, които не биха могли да се знаят от човек, който не е участвал в престъплението. А посочените четирима свидетели, които казват, че по същото време обвиняемият си е бил у дома, били негови близки родственици.

В крайна сметка окръжният съдия реши, че по досъдебното производство са били събрани допълнителни доказателства чрез свидетелските показания, сочещи, че по времето, когато е било извършено деянието - около 12.20 часа на 19 май 2015., Колев се е намирал в дома си в с. Константиново. Това кореспондира с данните от справка за абонати на мобилен телефон, водещ се на името и ползван от обвиняемия, от които се установява, че по времето на обира е регистриран един проведен разговор от телефона му, като обслужващата клетка е в същото село. Така събраните в хода на разследването допълнителни доказателства по мнение на съда разколебават обоснованото подозрение за авторството на инкриминираното деяние от страна на Колев.

Определението на съда може да бъде протестирано в 3-дневен срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама