Реформаторите не се разбраха за Захариева

15:56, 17 дек 15 / Политика 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Парламентарната група на Реформаторския блок не взе решение дали ще подкрепи Екатерина Захариева за правосъден министър. Това съобщи съпредседателят на блока Найден Зеленогорски след срещата на групата с номинираната за овакантения пост.

„Решенията в групата се вземат с 2/3 и поради това нямаме решение. По-голяма част от народните представители от РБ подкрепиха идея. В такава ситуация по правилник всеки гласува по съвест и съгласно личното си убеждение, както гласи Конституцията“, каза Зеленогорски.

Съпредседателят на блока каза, че е убеден в това, че Захариева ще бъде новият правосъден министър, като я поздрави за изключителната смелост да поеме този пост в този момент.

„Не бяхме всички колеги, защото има комисии. Няколко човека се въздържат и не са взели окончателното си решение. От днес до утре може да се случат много неща. Утре сутринта в залата ще видим“, загатна Зеленогорски.

По думите му реформаторите се надяват през идните 6 месеца да има видни резултати в съдебната система, каквито били очакванията на хората.

„Ако вчера не беше минала промяната в Конституцията, през следващите няколко години нямаше да има никаква съдебна реформа“, убеден е Зеленогорски.

Относно отказа на Кънев да подпише анекса за коалиционното споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок, Зеленогорски каза лаконично: „Еми, добре. ОК. Аз какво да направя?“

Според него този анекс ще бъде отворен за подписване от всички партии и всички народни представители, като 2/3 от блока ще го подпишат. На един следващ етап било възможно и други депутати да се включат.

Екатерина Захариева заяви пред журналисти в Народното събрание, че възнамерява да продължи съдебната реформа, започната от предшественика си Христо Иванов, като стъпи на поправките в Закона за съдебната власт, разработени от екипа му, но да ги промени в съответствие с конституционните поправки. 

"Има внесени в Народното събрание законопроекти за промяна в Закона за съдебната власт. Следва да стъпим на законопроекта, разработен от предишния екип, в който има много добри идеи, но те трябва да бъдат променени в съответствие на това, което се случи като изменение на конституцията", заяви Захариева.

По-рано днес Захариева се срещна с парламентарните групи от управляващото мнозинство. ГЕРБ и АБВ обявиха, че ще подкрепят кандидатурата ѝ, докато от Патриотичния фронт са разделени на две – половината одобряват номинацията, а останалите не. Първа точка в дневния ред на Народното събрание за утрешното заседание е гласуването на оставката на сегашния правосъден министър Христо Иванов и назначаването на Екатерина Захариева на овакантения пост.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама