Марин льо Пен разгневи света със снимка на обезглавена жертва на ИД

16:59, 17 дек 15 / Свят 25 231 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лидерът на френската националистическа партия „Национален Фронт“ разгневи света с публикуването в профила си в Twitter на снимка на обезглавеното тяло на американския журналист Джеймс Фоули. Тя направи това в отговор на журналисти, които сравниха партията ѝ с терористичната организация „Ислямска държава“, съобщава ВВС.

В четвъртък сутринта снимката бе махната. Тя бе свалена часове, след като родителите на убития журналист призоваха за това. Други снимки на жертви на ИД в профила на Льо Пен в Twitter, обаче, остават. „Много сме разстроени, че госпожа Льо Пен използва снимката на Джим за политически дивиденти“, заявиха родителите на Джеймс Фоули. 

От своя страна Марин льо Пен отговори, че не е знаела, че снимката е негова. „Намерих я в Гугъл“, обясни тя. „Едва днес научих, че семейството му е помолило да я махна и аз го направих веднага.“

Джеймс Фоули бе отвлечен в Ирак през 2012, докато работеше като журналист за агенция AFP и Global Post. До смъртта му през лятото на 2014 бяха направени неколкократни опити за спасяването му, след като похитителите поискаха 100 млн. евро откуп. Global Post нае частна охранителна компания, която успява да установи, че той е държан близо до Дамаск от разузнаването на сирийските военновъздушни сили. През 2014 Барак Обама прати спецчасти да го спасяват, но операцията се провали, след като се оказа, че Фоули е бил преместен.

ИД публикува видео с обезглавяването му през август 2014.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама