Шефката на Международния валутен фонд отива на съд за стара афера

17:32, 17 дек 15 / Свят 25 217 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Френски съд е разпоредил започването на дело срещу директора на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард за небрежност по времето, когато е била финансов министър на Франция, съобщават френски медии. 

Магистратите в  Cour de justice de la Republique, които съдят министри за престъпления по служба, не са били открити за коментар. Лица, близки до Лагард, също не са могли да потвърдят информацията на телевизионния канал iTele и разследващия сайт Mediapart.

През септември главният прокурор на Франция препоръча на магистратите да прекратят разследването за небрежност срещу Лагард по аферата Tapie. През 2008, когато Лагард е финансов министър на Франция, тя разпорежда изплащането на 403 млн. евро държавни пари на Бернар Тапие - бизнесмен и приятел на тогавашния френски президент Никола Саркози. 

Парите са обезщетение по дело, което Тапие е водил срещу фалиралата банка Crédit Lyonnais за продажбата на дялове в компанията за спортни стоки Adidas, собственост на бизнесмена през 1993. Той твърдеше, че банката го е измамила, умишлено продавайки дела на цена под стойността му. След фалита на банката, останалите ѝ активи бяха придобити от френската държава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама