Борисов: Путин е наясно, че спирането на "Южен поток" не е защото България е против Русия

20:38, 17 дек 15 / Политика 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Руският президент Владимир Путин е наясно, че спирането на проекта „Южен поток“ не е защото България е била против Русия. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов в Той обясни, че страната ни е изпълнявала „като лоялен член всички санкции, разпоредби и Третия енергиен пакет и изискванията, които сме имали към всички газови проекти.

По-рано днес Путин изрази учудване от "беззъбата" позиция на българските власти по "Южен поток", която противоречи на интересите на страната.

На срещата си с германския канцлер Ангела Меркел Борисов е обсъдил газов разпределител „Балкан”, който може да поеме не само от нашите три находища, но и от интерконектора с Гърция и азерския газ, който би могъл в бъдеще да дойде от посока Турция, каза още премиерът.

По време на посещението на Борисов в Брюксел той е заявил и че България категорично подкрепя предложението за създаване на агенция за обща охрана по външните граници.

„България се справя сама, разбира се, ако има финансова помощ, не бихме я отказали. Тези, които не се справят и напливът е такъв, че би могъл да застраши Шенгенското пространство. Нека всички да се стегнат сами и да се оправят. Ако не могат, разбира се, че другите трябва да помогнат, включително и с хора”, каза той и изтъкна, че в момента страната ни помага на Словения със специалисти.

По неговите думи  в Европа би трябвало да могат да влизат хора, които са минали през КПП, взети са им отпечатъци и са регистрирани. Така държавите, в които искат да отидат, биха ги приели, допълни Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама