ВСС възстанови двама зам.-министри на правосъдието като съдии

22:49, 17 дек 15 25 489 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Висшият съдебен съвет (ВСС) възстанови Петко Петков на длъжността съдия в Софийския районен съд и Вергиния Мичева в Окръжен съд-Разград, пише „Правен свят”. Двамата зам.-министри на правосъдието Мичева и Петков подадоха оставка заедно с правосъдния министър Христо Иванов.

Докато връщането на работа на Мичева мина напълно единодушно, това на Петков предизвика коментари сред членовете на ВСС.

Михаил Кожарев припомни медийни публикации за изяви на Петков, в които бившият вече зам.-министър критикува работата на съвета. По думите на Кожарев някои от изказванията му били емоционални, а ВСС имал декларация, в която призовава представителите на изпълнителната власт да спазват добрия тон и да не правят емоционални изказвания. В друг цитат на Петков той казвал, че определени политически и икономически групи имат интереси във ВСС. Сред изброените от Кожарев публикации е и изказване на Петков, че ВСС е трябвало да образува дисциплинарни производства срещу прокурорите Боряна Бецова и Христо Динев.

Калин Калпакчиев не се съгласи с казаното от Кожарев, че "един съдия, е коментирал решение на ВСС”, като отбеляза, че те също ги коментират и дори са го направили в публично заседание в нарушение на закона.

"Нищо не пречи да се гласува, стига да се съобрази със закона. Всеки има право да прави коментар, който вижда за уместен и след като е решил да ги доведе до знанието на обществото", обърна се Юлия Ковачева към колегата си Кожарев.

Въпреки коментарите, Петков беше възстановен на длъжност с 17 гласа „за”, три „против” и три, които се въздържаха, пише още „Правен свят”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама