Русенец с престижен приз от националния конкурс “Студент на годината” 2015

22:54, 17 дек 15 25 546 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Студентът по право в Юридическия факултет към Русенски университет “Ангел Кънчев” – Браян Златев, бе отличен с престижното 2-ро място в категория “Правни науки” в организирания от Националното представителство на студентските съвети в Република България национален конкурс “Студент на годината” 2015.

Националният приз “Студент на годината” е учреден в началото на 2006 година по инициатива на делегатите в Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети в Република България. Конкурсът има мисията да популяризира постиженията на българските студенти пред българската общественост, удостоявайки студенти от всички области на висшето образование.

Заключителният етап на конкурса се проведе в зала 11 на Национален дворец на културата в София.

Браян е студент в Русенския университет “Ангел Кънчев”, специалност “Право”. Още в първи курс инициира създаването на Клуб “Юрист”, чиито председател е в момента. Организирал е и провел множество мероприятия, сред които акциите на Клуб “Юрист” под надслов “Опознайте правата си и ги отстоявайте”, “Имам право на ...”, както и акция “Конституциознание”, която се осъществи в няколко училища на територията на град Русе, с цел запознаване на учениците с основните им неотменими права, съгласно Конституцията на Република България. Участвал е със свои собствени научни доклади в ежегодните студентски научни сесии на факултета си.

Всяка година докладите му се публикуват в сборник с научни трудове на Русенски университет “Ангел Кънчев”. Организирал e и провел курс на тема “Основи на държавата и правото” в Регионална библиотека “Любен Каравелов” – гр. Русе.

По случай Световния ден на книгата и авторското право – 23-ти април, той проведе своята поредна инициатива под формата на обществена дискусия на тема “Какво представляват авторските права и как да ги защитим?” в Областния информационен център – гр. Русе. В рамките на дискусията той запозна ученици и студенти със същността на авторското право, интелектуалната собственост, правната защита на произведенията на литературата, изкуството и науката, както и с основния закон, регламентиращ авторските права в Република България – Закон за авторското право и сродните му права (ЗАПСП).

Браян изработи и пусна в интернет пространството уебсайт, който да е в помощ на хората с увреждания. Инициативата бе по проект “И ние имаме права” и сайтът беше изработен безвъзмездно. Целта му е да помогне за постигането на по-голяма и комплексна информираност за съществуващите права на хората с увреждания чрез предоставяне на информация за техните права според действащото национално законодателство.           

По случай Международния ден без насилие – 02 октомври, съвместно с факултета си Браян организира прожекция на документалния филм “Отвъд страха”. Самата прожекция се състоя в университета, на която присъстваха повече от 50 души.

От началото на учебната 2015-2016 година Браян е доброволец в местното русенско училище ОУ “Никола Обретенов”, където води часове по предмет “Гражданско образование”.

Води свое собствено юридическо радиопредаване на име “Юридически свят” към местно русенско радио. В него обсъжда различни правни проблеми, с които гражданите се сблъскват в своето ежедневие, като започнем от домашното насилие до правата на пациентите.

Браян е сред номинираните за “Човек на годината” 2015, организирано от Българския хелзинкски комитет. Кандидатурата му бе издигната от декана на Юридическия факултет на Русенски университет “Ангел Кънчев” – проф. д-р Лъчезар Дачев.

Младият студент по право е награден с почетна диплома от чл.-кор. проф. дтн. Христо Белоев – ректор на Русенски университет “Ангел Кънчев” за своя изключителен принос за развитието на професионалните клубове в университета.

По случай Деня на свободата на словото в България – 10 ноември, той организира и проведе публична лекция на тема “Международни документи по правата на човека” в Регионална библиотека “Любен Каравелов” – гр. Русе.

Не на последно място, Браян е изработил и дарил напълно безвъзмездно уебсайтове на местното русенско училище – Основно училище “Никола Обретенов”, както и на местното Народно читалище “Христо Ботев – 1908”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама