България с право за улов на калкан и през 2016 г.

23:54, 17 дек 15 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България спаси правото си за улов на калкан. Това решение е взето в Брюксел след оспорвани дебати дали да бъде забранен тази година или да се запази миналогодишната квота, съобщи БНТ.

Рибарите имат право на 43 тона улов на калкан за 2016 г. според новите квоти, поставени от Брюксел. Квотите се определят ежегодно за всяка страна-членка на Европейския съюз (ЕС). Те са на базата на сведенията за рибните запаси. Позволените за улов количества за България и Румъния непрекъснато намаляват от 2007 г. насам. През 2009 г. позволеното количество за улов на калкан у нас е било 52 тона.

Българската Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури настоява всяка година за по-големи количества, но дори и сегашната квота смята за постигнат успех. Рибарите пък недоволстват, че турските им колеги, които не са членове на ЕС, не спазват никакви ограничения.

589 стопански разрешителни за риболов и 480 любителски билета е издала през 2015 г. Изпълнителната агенция. Всеки рибар има право на индивидуална квота. Ако тя бъде надвишена, глобите започват от 1000 лв. и конфискация на улова, като може да се стигне и до забрана да излизат в морето.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама